Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nižu se projekti

Bum sportske gradnje u Gorici: nacionalni stadion bio bi točka na i

Čelništvo Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) prepoznalo je V. Goricu kao sredinu koja je otvorena za projekte poput gradnje velikog stadiona
Foto: HNS
1/4
02.01.2018.
u 15:03

Grad nadomak Zagreba već je podigao dvoranu, dovršava zatvoreni bazen, a planira i otvoreni te mrežu fitness parkova

Ideja da se nacionalni nogometni stadion gradi u Velikoj Gorici, u blizini zračne luke dr. Franjo Tuđman, mnoge je začudila, no čelnici Hrvatskog nogometnog saveza prepoznali su otvorenost velikogoričkih čelnika prema velikim infrastrukturnim projektima. Prostora ima, a pogotovo volje, Velika Gorica bila je i kandidat za dugo čekani kamp reprezentacije koji ipak nije realiziran. I još se ne nazire gdje bi mogao biti.

Gradnja nacionalnog stadiona za Veliku Goricu bila bi samo kruna projekata pokrenutih od 2010., a omogućenih stabilizacijom gradske vlasti. Grad s pogledom na metropolu osvježio je brojne fasade, niče novi dječji vrtić, otvoren je novi hotel, raste niz poslovnih i stambenih zgrada... No, u ovoj je priči zanimljivo što je posebna pažnja posvećena gradnji sportskih objekata. Do prije deset godina svi su se dvoranski klubovi gužvali na jednom parketu srednjoškolske dvorane, nerijetko s djecom na satovima tjelesnog. Gradnja gradske sportske dvorane u kojoj su brojni klubovi dobili besplatne termine bila je zapravo samo najava procvata jer je svake godine od 2010. do danas obnovljena ili dorađena i neka od dvorana u osnovnim školama.

5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Čelništvo Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) prepoznalo je V. Goricu kao sredinu koja je otvorena za projekte poput gradnje velikog stadiona
1/33

Fitness obogatio glavni park

U gradu i okolici sagrađeno je 35 kilometara biciklističkih staza te je Velika Gorica dobila nagradu kao drugi grad u Hrvatskoj prijatelj biciklista, a osim cestovnih, koje će se još širiti prema Velikoj Buni, Čiču i Vukovini, uređuju se i šumske biciklističke staze. Pun pogodak zbog česte zauzetosti “sprava” bila je gradnja fitness-parka za odrasle u središnjem Parku dr. Franje Tuđmana. Do te mjere da je u proračunu za 2018. predviđena gradnja još barem dva-tri slična, pa bi se Velika Gorica mogla pohvaliti i cijelom mrežom parkova za rekreativce.

U jednom je turopoljska “prijestolnica” već specifična – jedan je od rijetkih gradova u zemlji sa sportskom ambulantom za preglede aktivnih natjecatelja koje Grad financira. Godišnje ih se obavi oko 1600.

Gradnja zatvorenog bazena odlično napreduje i u gradu očekuju da bi se već 1. lipnja Velikogoričani mogli kupati. Ondje gdje je nekad bila livada, niče objekt sa po jednim bazenom za plivače i neplivače, a za sljedeću godinu predviđeno je i projektiranje vanjskih bazena jer prostora ima.

Za sport 17 milijuna kuna

Novo ruho dobiva i gradski stadion čija je glavna tribina sad u cijelosti pod sjedalicama, a stadion HNK Gorice dobit će i novi semafor, reflektore te brojače na ulazima. Za 2018. godinu iz gradskog proračuna izdvojit će se 17 milijuna kuna za sport ne računajući troškove otplate kredita za dvoranu i bazen. Kako uspijevate namaknuti novac, tko je na gubitku, pitamo zamjenika gradonačelnika Ervina Kolareca (HDZ)?

– Nitko! Koliko smo grad sporta, također smo i grad vatrogasaca, kulture i folklora, mladih, djece... Od dolaska na vlast 2009. pojačali smo ulaganja u sport jer nam je želja da se što više naših građana bavi njime, iako moram reći da su se i bivše vlasti jako trudile izdvajati. No, sad smo napravili korak više. Gradonačelnik Dražen Barišić ima sluha za zahtjeve sportaša i prijedloge – kaže Kolarec, i sam bivši sportaš, koji s posebnim ponosom ističe velikogorički “Grand Slam”, četiri spektakla koja obilježe svaku sportsku godinu: Turopoljska utrka proslavila je srebrni pir, tu je i nogometni Alpas kup u Kurilovcu za klince, zadnjih pet godina pravi je spektakl Noć borilačkih sportova, a najnovija je poslastica biciklistički Tour de Tur! Grad je angažirao čak i savjetnika za sport.

Pogledajte kako je u Zagrebu dočekana Nova godina:

Čelništvo Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) prepoznalo je V. Goricu kao sredinu koja je otvorena za projekte poput gradnje velikog stadiona
1/44
Ključne riječi

Komentara 4

ZR
Ze Roberto u
16:10 02.01.2018.

Od kad su maknuli onog Beusa, ili kak se već zove, Velika Gorica se izdignula u pravi grad!

DU
Deleted user
13:27 10.02.2018.

A da si grad nadomak Zagreba uvede svoju autobusnu liniju za svoje građane koji rade u Zagrebu. Kako se ne bi mučili na liniji 268 i patili zbog Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET-a) ?

BL
Blomberg
17:59 02.01.2018.

Onda bi izlaz i ulaz oko aerodroma bile zakrcene sto bi bilo katastrofalno, jedino da se prilaz sa autoputa osigura samo za zracnu luku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije