Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb – Europa u malom

Brzo po kvadrat na Radničkoj dok još ne košta 25.000 eura

20.09.2018.
u 13:40

Svaki dio metropole gradonačelnik Milan Bandić gradio bi po uzoru na druge prijestolnice pa će Zagrepčani za doživljaj Champs Élyséesa uskoro moći samo do susjednog kvarta.

Vidiš Zagreb, vidio si Europu! Ni koraka dalje od naše metropole neće više morati napraviti ni jedan jedini turist, barem pita li se gradonačelnika Milana Bandića, koji će svaki dio “belog Zagreba grada” transformirati po uzoru na neku od europskih prijestolnica.

Neće, “fala Bogu”, kako on to voli reći, ni Zagrepčani onda morati žaliti što, primjerice, nikad nisu posjetili Pariz, Rim ili pak London jer će za isti doživljaj moći poći do Radničke, tamo kod Kozari puteva, do NSK ili Dinamova stadiona, gdje će doživljaj biti isti, ako ne i bolji.

Investicija od 250 mil. kn

Radnička cesta investicija je vrijedna 250 milijuna kuna, započela je prije godinu i pol, završit ćemo je između 10. i 15. listopada i bit će najljepša ulica u gradu. Za mjesec i pol ja ću je zvati zagrebački Champs Élysées – rekao nam je Bandić u intervjuu prije mjesec dana.

Pogledajte video - Pogledajte video vizualizacije rotora u Remetincu

Međutim, barem što se projekta Radničke tiče, ona bi se s Champs Élyséesom mogla usporediti eventualno po broju prometnih trakova. Planiraju se nova autobusna stajališta, rasvjeta i hortikultura, ali da će Radnička u skorije vrijeme postati jedna od najskupljih i najprestižnijih ulica svijeta, teško. A upravo su to Elizejske poljane, u kojima je kvadrat nekretnine oko 25 tisuća eura, a u kojima se nalaze najluksuznije gradske kavane, hoteli te trgovine najpoznatijih svjetskih dizajnera. Budući da će Radnička tim stopama, pravo je vrijeme za investiciju, barem dok je tamo kvadrat stana još uvijek ispod 1500 eura.

Rast će vjerojatno cijena četvornog metra i u Blatu, gdje gradonačelnik planira izgraditi nacionalni stadion, koji će biti “bolji od Allianz arene”. Već tamo, kod raspadajuće Sveučilišne bolnice, postavljene su klupice, stolovi i roštilji na travnjaku koji je “zeleniji od onog na Wembleyju”, a što tik pokraj Wembleyja nedostaje, nego jedna Allianzica. Možda i kod nas ta osiguravajuća tvrtka kupi pravo na ime, ali osim toga, činjenice da će više klubova vrlo vjerojatno igrati na njemu te cijene izgradnje od 300 milijuna eura, koja bi mogla biti tu negdje, münchenski i naš stadion neće imati puno toga zajedničkog.

Bolji od Londona

Njemački je veći, uz njega je napravljen najveći parkirni kompleks u Europi, a gledatelji koji dolaze javnim prijevozom tik do njega imaju stanicu podzemne. Prednost zagrebačkog Plavog vulkana svakako je činjenica da će biti uvijek natkriven, a mogao bi i svijetliti u bojama kluba koji u njemu igra, bude li se zaista išlo da Allianz arena bude predložak.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Ono što već svijetli jesu fontane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, protiv čije su se izgradnje Zagrepčani prvo bunili, a sad nemaju ništa protiv da u ljetnim mjesecima u njima “potoćaju” noge. Ove naše, koje se već na Google Mapsu prepoznaju pod imenom “Bandićeve fontane” napravljene su prije pet godina, naravno, po uzoru na rimsku Fontanu di Trevi iz 18. stoljeća.

Hoće li se pokoji vodoskok smjestiti i pokraj Dinamova stadiona i bazena na Sveticama, još uvijek nije poznato jer projekt za tamošnji budući park još uvijek ne postoji, iako je gradonačelnik Bandić već najavio da će biti bolji od londonskog Hydea u kojem fontana ima. A dok se čeka realizacija, Svetice propadaju jer, nakon pompozno najavljenog nogometnog kampa 2014. godine i pripremanja terena za nj, od cijelog se projekta odustalo prošle godine. Kad bi Svetice trebale postati Hyde park, još se uvijek ne zna, baš kao ni kad će se početi gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Resniku.

Nakon što su godinama prosvjedovali, tamošnji stanovnici uspjeli su prije godinu dana gradske vlasti natjerati da odustanu od planirane spalionice otpada, koja se trebala graditi po uzoru na onu u Beču. Najmodernije nakon Berlina, postrojenje je to u kojem se proizvodi struja za 25 tisuća kućanstava, a na nju se grije dodatnih čak 50 tisuća kućanstava. Već prije pet godina tamo se recikliralo 40 posto otpada, a deset posto više cilj je Hrvatske do 2020. godine pa će se dio bečkog koncepta ipak preuzeti kod gradnje centra u Resniku.

VIDEO Život na Laništu i Kajzerici tijekom radova na rotoru

Komentara 63

TR
Trnjanec
17:14 20.09.2018.

Zanimljivo je kako ljudi ovdje ne shvaćaju da je članak izuzetno sarkastičan.

SE
serđo12
14:01 20.09.2018.

lijepo je u metropoli,djeca ne moraju u Irsku i Njemačku!

CA
Cafa
17:52 20.09.2018.

Champs Elysees je pojam zbog svog kulturnog značaja a ne zbog broja traka, ali hercegovački gmizavac ne zna što je kultura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije