Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
orijentacijski tjedan

Brucošima s invaliditetom pomažu snaći se

08.09.2014., Zagreb - U udruzi za promicanje kvalitete obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli odrzana je radionica za za nove studente - brucose s invaliditetom. Asistent Luka Goreta.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
12.09.2014.
u 11:30

Asistenti im pokušavaju olakšati nove životne prepreke te simuliraju prve dane predavanja da studenti vide što mogu očekivati

Kako kvalitetno iskoristiti slobodno vrijeme dosjetio se Luka Goreta koji je iduću akademsku godinu odlučio provesti kao asistent u Udruzi "Zamisli" za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom.

– Bolje da pomažem, nego da sam na Facebooku – kaže student ekonomije.

Udruga već treću godinu organizira Orijentaciju za brucoše s invaliditetom koji koja je i ovaj tjedan održana u prostorijama udruge.

– Cilj je da simuliramo prvih nekoliko dana predavanja, da studenti vide što mogu očekivati te da procijene mogu li fizički izdržati tempo – kaže Svjetlana Marijon, predsjednica udruge, te ističe da se, ukoliko su predavanja studentu prenaporna, može dogovoriti da se dio fakultetskih obveza odrađuje od kuće.

Udruga već gotovo deset godina pomaže studentima i u ispunjavanju obaveza, a trenutačno besplatne usluge koristi njih 50-ak.

– Nudimo prijevoz do fakulteta i kuće, osiguravamo i daktilografa koji piše umjesto studenata, prilagođavamo im literaturu i angažiramo asistente – objašnjava Svjetlana Marijon.

Na orijentacijski se tjedan prijavilo 20 studenata, duplo više nego prijašnjih godina, a među njima je i 19-godišnji Andrija Tabak koji je nakon završetka IX. gimnazije u Zagrebu upisao studij politologije na Fakultetu političkih znanosti.

– Strah me fakulteta, kao i sve ostale brucoše, jer ne znam što očekivati, a na rad s asistentom sam već navikao u osnovnoj i srednjoj školi - objašnjava Andrija.

Budući da udruga još nema ugovor sa Sveučilištem u Zagrebu, financira se preko projekata Ministarstva, a ostvarili su i suradnju s Filozofskim fakultetom.

Sveučilište u Zagrebu ima pak vlastiti Ured za studente s invaliditetom koji informira o pravima i stipendijama, prilagođava literaturu te organizira cjelodnevnu ispomoć u studentskom domu na Cvjetnom naselju, za što je izdvojeno 300.000 kuna godišnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije