Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Bravo za blagdane bez pucnjave! Više zdravice, manje buke!

petarde
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
04.01.2016.
u 15:40

Bude li se 2016. godina mjerila po načinu slavlja, bit će nam mirnija, civiliziranija i dostojanstvenija od prethodnih. Jer veselje i slavlje sigurno nije upropašteno ako je manje pucačine i buke

Veselje i euforiju slavlja tijekom novogodišnjih blagdana nisu pratile eksplozije pirotehnike kako smo to navikli prijašnjih godina. Novogodišnji vatromet zasvijetlio je nebo tek oko ponoći, baš kao što je tu i tamo poletjela koja svjetleća raketa na Badnjak. Petarde su se čule sporadično.

Da se u novogodišnjoj noći petardom nije ozlijedio Nijemac tijekom zabave u Petrovoj, ozlijeđenih u gradu ne bi ni bilo. Iako nije bila potpuna tišina, dostojnoj mirnoći provoda blagdana sigurno su se najviše obradovali kućni ljubimci, osobito psi, a sigurno je da su se bolje osjećali i naši sugrađani koji su proživjeli ne tako davni Domovinski rat ili iza sebe imaju neku drugu traumu koju pucnjava može lako "podgrijati". Bude li se 2016. godina mjerila po načinu slavlja, bit će nam mirnija, civiliziranija i dostojanstvenija od prethodnih. Jer veselje i slavlje sigurno nije upropašteno ako je manje pucačine i buke. Bilo bi idealno da se pucnjava smanjila zato što su odrasli, ali i djeca, iako rijetko kome ne poskoči srce na lijepi vatromet, shvatili da buka koja podsjeća na oružje nije ugodna.

No možda je pravi razlog tome da su ljudi jednostavno bili lijeni izlaziti na hladnoću i baktati se pirotehnikom. Veselilo bi i da je trud policije u provođenju akcije "Mir i dobro" urodio plodom. Trude se već 22 godine, a policija u blagdanskom razdoblju, od 15. prosinca 2015. do 1. siječnja 2016., dopuštala je korištenje pirotehnike punoljetnim osobama. Ipak, praksa tijekom godina pokazala je da su žrtve pirotehnike gotovo uvijek djeca.

Roditelji bi morali biti potpuno svjesni opasnosti koja vreba od pirotehnike i znatiželje djece koja će vrlo rado isprobati nešto što im nije lako dostupno. Svakako im je sigurnije da budu uz djecu uz takvu opasnu igru, učine im je sigurnom i dostupnom, a samim tim i manje interesantnom. Pohvalno je da ljubitelji prirotehnike nisu proteklo vrijeme prekomjerno zaglušivali svoje sugrađane te u sličnom stilu, s više zdravica i manje buke, iščekuju i iduće božićno-novogodišnje blagdane.

Komentara 6

AO
ante.oreskovic75
16:09 04.01.2016.

ponešto je pametno i zabraniti.Ovu glupu i za djecu opasnu naviku svakako!

MA
Makava
22:04 04.01.2016.

Bome kod nas tukli ko blesavi od sredine 12 mjeseca. Ne bi baš rekao da je bilo manje.

ZG
zgblabla
07:53 05.01.2016.

na sjeveru mislim danska ..to je zabranjeno ima samo službeni vatromet i ja sam za tako nešto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije