Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz Aleju velikana

Branko Lustig na Mirogoju dobiva spomenik, radovi će koštati oko pola milijuna kuna

Branko Lustig
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/4
02.09.2020.
u 07:34

Branko Lustig trajno je zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb, stoji u objašnjenju prijedloga Gradskoj skupštini, zbog čega je 2019. godine proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba.

Branko Lustig cijeli je život posvetio filmskom stvaralaštvu. Upravo je zato filmska vrpca dominantan element dva i pol metra visokog nadgrobnog spomenika koji će na Mirogoju čuvati urnu s njegovim pepelom.

Prijedlog da se ovom producentu židovskog podrijetla koji je za filmove “Schindlerova lista” i “Gladijator” dobio Oskara i Zlatni globus podigne spomen– obilježje uz Aleju velikana, jedna je od točaka iduće sjednice Gradske skupštine 10. rujna, a predložio ju je sam gradonačelnik Milan Bandić. Prema likovno-arhitektonskom projektu arhitektice Petre Tončić Lipovšak, spomenik bi trebao izraditi nagrađivani akademski kipar Petar Dolić, i to na parceli groblja koja zauzima dva nadgrobna mjesta. Zamišljen je kao dva crna monolitna bloka od Zimbabwe kamena na postolju visine 30 centimetara, a između njih će se postaviti “filmska vrpca” od inoks-ploče. Na samom vrhu previđen je prostor za smještaj urne, no na diskretnoj lokaciji nevidljivoj prolaznicima. Procijenjena vrijednost radova je oko 550 tisuća kuna.

Foto: Gradska skupština

 

Branko Lustig trajno je zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb, stoji u objašnjenju prijedloga Gradskoj skupštini, zbog čega je 2019. godine proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba. Rođen 1932. godine, Lustig je dvije godine proveo u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen–Belsen, a poslije Drugog svjetskog rata posvetio se filmskoj umjetnosti. Bio je i predavač na istaknutim hrvatskim i inozemnim fakultetima, a 2009. godine primio počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je 1994. Ordenom kneza Trpimira za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske. 

Ključne riječi

Komentara 8

UG
ugljesa
09:26 02.09.2020.

Za to se ima para,nema se kud pametnije utrositi...

AD
adminka
15:13 03.09.2020.

a Mirogojske arkade su polu srušene i niko ih nije niti pomeo što je potres srušio, te ljudi ne mogu do grobova, nemaju gdje zapaliti svijeću...i ništa se ne radi niti se ima u planu raditi jer se nema novaca??? Kakve su to gluposti?

RO
romobil
10:45 02.09.2020.

Jedan od malobrojnih koji je učinio Hrvatsku poznatijom i to na najteži način; putem kulture i filmskih projekata...intelektualac kakvih je u nas malo...premda je preživio Auschwitz nikada nije mrzio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije