Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Maksimiru i Jarunu

Braća Veselica i službeno "dobila" park i obalu - postavljene i ploče s imenima

park
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
24.04.2021.
u 12:01

Uspješan je to završetak akcije koju je pokrenuo Klub Sinjana Zagreb

Šetnica je to na koju se upute mnogi rekreativci, neki svaki dan onuda trče ili u šetnju odvedu svojeg kućnog ljubimca.

No malo tko je zamijetio da savski nasip, točnije dio od Jadranskog mosta do ulice Gredice, odnedavno nosi naziv Obala Marka Veselice. Na drugom kraju grada, u Maksimiru, s južne strane Ulice Divka Budaka te u blizini križanja s Branimirovom, park je, pak, dobio Markov brat Vladimir Veselica. Obojica su bili istaknuti sudionici Hrvatskog proljeća, a pedeseta obljetnica ovog pokreta koja se obilježava ove godine, kažu u Klubu Sinjana Zagreb, čiji su članovi inicirali ova imenovanja, bila je idealan povod da braća Veselica dobiju "zasluženo priznanje u glavnom gradu svih Hrvata".

Inicijativu su pokrenuli ima već gotovo tri godine, kad su poslali dopis poslali Gradskoj skupštini kako bi Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Marka Veselicu imena uvrstio u fond iz kojeg se određuju nazivi javnih površina, a ideju su aktualizirali prošlo ljeto kako bi se realizirala baš na veliku obljetnicu. Veliki je to uspjeh, kaže Vladislav Veselica, Markov nećak i Vladimirov sin, a akciju je podržalo više od 1300 ljudi diljem svijeta, koliko ih je potpisalo peticiju koju su pokrenuli online, a javili su se iz Australije, Čilea, Argentine, SAD-a, Kanade...

22.4.2021., Zagreb, Na nasipu pored Jadranskog mosta postavljene table obala Marka Veselice. Photo:Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Učinile su to i brojne osobe iz javnog života, poput primabalerine Almire Osmanović, glumice Ksenije Prohaska, glumca i redatelja Zlatka Viteza, članovi Prljavog kazališta... - nabraja Vladislav Veselica koji je, čim su nedavno postavljene table koje su označile nove zagrebačke javne površine, sve zabilježio i fotoaparatom. Potiho je tako prošlo postavljanje ploča, bez previše pompe i sjaja, sve sukladno epidemiološkim mjerama. Razlog zašto je inicijativu pokrenuo baš klub zagrebačkih sinjana je taj što su obojica braće Veselica bili - rođeni Sinjani koji su velik dio života proveli u Zagrebu. Odabrane lokacije odlične su, ističe Vladislav Veselica, a posebno je zadovoljan onom koja nosi ime njegova oca, s obzirom da se radi o parku u blizini Ekonomskog fakulteta, na kojem je radio dugi niz godina.

- Ali obje lokacije su izvrsne jer su ondje Zagrepčani u kontaktu s prirodom - kaže Veselica mlađi.

Podsjećamo, prijedlog su prihvatili zastupnici Gradske skupštine jednoglasno, a to je pokazatelj, govori Vladislav Veselica, da je sazrelo vrijeme da obojica dobiju zasluženu društvenu valorizaciju, dok su mediji, koji su o tome pisali, pomogli da se ideji da na težini. To su osjetili oni koji su zaduženi za imenovanja i osjetili, jednako kao i ujedinjenje naroda oko inicijative. Imena braće Veselica u fondu su od 2012., odnosno 2014. godine, a odgovarajuće javne površine u četvrtima Trešnjevka – jug i Peščenica – Žitnjak pronađene su u suradnji s Gradskim uredom za katastar i geodetske poslove. U glavnom su gradu braća Veselica proveli veći dio svog života, a voljeli su ga gotovo jednako kao i svoj rodni kraj. Zbog toga što su se borili za hrvatski interes sedamdesetih, marginalizirani su. Vladimir je proglašen državnim neprijateljem broj 2, dok je Marko bio prvi na listi kao “šef kontrarevolucije”. Zbog političkog djelovanja i kritike komunističkog sustava Marko je u zatvoru proveo gotovo 12 godina, a Vladimir je uklonjen s Ekonomskog fakulteta, gdje je tada radio. Obojica su sudjelovali i u stvaranju hrvatske države devedesetih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije