Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revolucionarni zahvat

Bolest “bijelih fleka” liječit će u Vinogradskoj

parsad
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
10.06.2016.
u 09:00

KBC Sestre milosrdnice postaje centar liječenja bolesti od koje je bolovao i Michael Jackson

Klinika za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice postat će jedan od tri europska bolnička centra koji će primjenjivati jedinstvenu metodu liječenja vitiliga.

Od kožne bolesti koja se manifestira “bijelim flekama” bolovao je i Michael Jackson, pa je datum njegove smrti – 25. lipnja – postao i Svjetski dan vitiliga. Teško je izlječiv upravo zbog toga što joj se još uvijek ne zna uzrok. A kako bi pacijentima vratili nadu u ozdravljenje, prof. dr. sc. Mirna Šitum, predstojnica Klinike za spolne i kožne bolesti KBC-a u Vinogradskoj, u goste je pozvala indijskog doktora koji već deset godina, i to prilično uspješno, u svojoj zemlji primjenjuje metodu transplantacije stanica kože i tako liječi bolest koju čak i doktori smatraju neizlječivom.

Misle i da su zarazni

Profesor Davinder Parsad karijeru je posvetio upravo liječenju te bolesti, a o tome će govoriti i na 4. kongresu psihodermatologije koji danas počinje. No prije nego što je kolegama iznio teoriju, jučer je u bolnici metodu presađivanja pokazao i u praksi. Operaciju na tri pacijenta pratilo je 16 dermatologa iz kliničkih bolničkih centara u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

– Bolovati od vitiliga velika je stigma u Indiji. Ljudi smatraju da je to zarazna bolest te da su nešto morali loše učiniti u prošlosti – kaže profesor Davinder Parsad, dodajući kako putem operacije koži vraćaju normalnu boju. Čini to tako da izuzima zdravu kožu pacijenta, obično s buta, a pacijent se oporavi za tjedan dana. Operacija traje oko sat i pol. Gostovao je profesor Parsad u raznim dijelovima svijeta kako bi kolege naučio ovu metodu koju je sam razvio. Među ostalima, u Australiji, SAD-u, Velikoj Britaniji, Brazilu... Što se tiče Europe, metoda se primjenjuje u Francuskoj i Švedskoj. Odsad i u Hrvatskoj. Tako će KBC Sestre milosrdnice biti jedini takav centar u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

– Dio instrumenata već smo nabavili, preostaje još dio kako bismo mogli krenuti u primjenu. No kolege koji su pristupili edukaciji bit će dovoljno vješti da nastave. Metoda je savladiva – kaže profesorica Šitum dodajući kako će izraditi i analizu troškova te staviti u proceduru da bi takve operacije sufinancirao HZZO. U Hrvatskoj između 1,8 – 2 posto populacije boluje od vitiliga, kaže predsjednik udruge Hrvatskog saveza oboljelih od vitiliga prof. dr. sc. Andrija Stanimirović.

Toliko ima i šećeraša

– Za usporedbu, toliko ima šećerne bolesti i psorijaze – kaže profesor Stanimirović, dodajući da od ove bolesti boluje i Sylvester Stallone, Melanie Griffith, ali i kanadski model Winnie Harlow, koja je upravo zbog vitiliga postala iznimno tražena.

Komentara 1

Avatar nijeminišta
nijeminišta
08:10 11.06.2016.

to na kubi dosta uspješno liječe već 50 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije