Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra otvorenje

Jubilarne 25. Svečanosti pasionske baštine od sutra do 24.3.

Svečanosti pasionske baštine održat će se od 12. do 24. ožujka.
Foto: Svečanosti pasionske baštine
1/8
11.03.2016.
u 16:28

Uusret Uskrsu 25. izdanje ''Svečanosti pasionske baštine'', na kojima će biti prezentirana tradicionalna glazbena, likovna, književna i crkvena tradicija iz svih hrvatskih krajeva. Uz to, održat će se i premijerne izvedbe neke od novonastalih djela inspiriranih tim istim tradicijama

Bogat kulturni program jubilarnih, 25. ''Svečanosti pasionske baštine'', manifestacije kojom se tradicionalno obilježavaju uskrsni običaji s ciljem očuvanja bogatog kulturnog naslijeđa i poticanja novog stvaralaštva, otvara se sutra u 12 sati, i to velikom izložbom u Muzeju Mimara pod nazivom ''Hosana sinu Davidovu''.

Riječ je o retrospektivnoj izložbi čiji postav su odabrali Bruno Šeper i Stanko Špoljarić, a na otvorenju će nastupiti Mješoviti pjevački zbor Cappella Odak pod dirigentskom palicom Jasenke Ostojić.

Večeras će se i u crkvi sv. Petra na Vlaškoj, u 20 sati, održati praizvedba djela Tomislava Uhlika ''Stabat Mater''. U zagrebačkoj katedrali i nizu crkava te Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i Hrvatskome glazbenom zavodu publika će do 24. ožujka moći uživati u pasionskim skladbama J. S. Bacha, W. A. Mozarta, J. Haydna, F. Liszta, A. Dvořáka, T. Albinonija i drugih, oratorijima Brune Vlaheka, Anđelka Igreca, Tomislava Uhlika i Ljube Stipišića te raznim koncertima posvećenima pasionskim tradicijama.

Glazbeni program tom će prilikom izvoditi Zagrebačka filharmonija, studenti Muzičke akademije, Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO, Gradski zbor Brodosplit te niz solista, pjevačkih zborova, ansambla, orkestra i raznih folklornih skupina i klapa. Posebna pažnja pridat će se pasionskim tradicijama raznih hrvatskih krajeva, od Hrvatskog zagorja i zapadne Slavonije do Imotske krajine, Pridrage i Tkona, a pjesme, velikotjedne običaje i napjeve izvodit će pučki pjevači iz tih krajeva.

Također, u Društvu hrvatskih književnika bit će održan književni susret Lirika Velikog petka - novije hrvatsko pasionsko pjesništvo, a u Galeriji MORH-a Zvonimir i Studiju Moderne galerije Josip Račić postavljene izložbe na temu Muke i Urskrsnuća.

Svečanosti traju do 24. ožujka, a sva događanja su besplatna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije