Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lampice se pale 2. prosinca

Blistat će i djedice od tri i pol metra i 150 kilograma

11.11.2017.
u 19:03

Stižu uskoro iz Splita, a bit će postavljeni na pet lokacija, među ostalim ispred HNK i na Kvaternikovom trgu

Svjetleći Djedovi Mrazovi visoki tri i pol metra i teški 150 kilograma uskoro će postati “stanovnici” glavnoga grada. Pet će ih u sljedeća dva tjedna u Zagrebu postaviti radnici Elicoma, tvrtke koja ovih dana ukrašava ulice božićnim lampicama.

Partner austrijski lllumination

Uz dvadesetak lustera, kugli i visećih ukrasa raznih oblika, put metropole će ih poslati splitska tvrtka ST-arc, gdje se, kako neslužbeno doznajemo, veliki Djedovi Mrazovi upravo finiširaju. Poduzeće je to koje se proizvodnjom svjetlećih dekoracija za ukrašavanje ulica, trgova i pročelja zgrada bavi od devedesetih, a dugogodišnji je poslovni partner MK Illumination iz Austrije, najveće europske tvrtke za blagdansku opremu, pa ne začuđuje da je poznato i izvan granica Hrvatske. Njihove kreacije osvijetlile su Split, Dubrovnik, Zadar i mnoge druge gradove, a surađuju i s obitelji Salaj, čiji članovi svake godine svoje imanje uoči Božića okite s tisućama lampica. Drugačiji vizualni identitet grada s novim ukrasnim tijelima, uz već svima poznate svjetleće borove oko stupova javne rasvjete, velike crvene kugle i srca, očito je još jedan od aduta kojim Grad Zagreb i Turistička zajednica idu po treću titulu najboljeg božićnog sajma u Europi, no još su tajnoviti po pitanju detalja velike manifestacije. Što će točno biti na programu i kako će izgledati božićna rasvjeta, znat će se tek u ponedjeljak, kada planiraju javno predstavljanje programa. Do tada gradonačelnik Milan Bandić ne želi govoriti o tome kako će grad biti okićen.

No, kako neslužbeno doznajemo, Djedovi Mrazovi bit će postavljeni na pet lokacija, a dva će, otkrivaju nam upućeni izvori, stajati ispred Hrvatskog narodnog kazališta i na Kvaternikovu trgu. S obzirom na to da je nedavno direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld najavila da će ove godine u Advent biti uključen veći broj kulturnih institucija, a imajući na umu i neslužbene informacije kako se manifestacija širi na prostor ispred HNK, očito će taj punkt ove zime biti jedno od okupljališta Zagrepčana. Na novoimenovani Trg Republike Hrvatske radnici Elicoma još nisu stigli sa svojim kamionima s košarama, koje ih dižu u visine kako bi okitili dijelove iznad glava šetača. Počeli su 3. studenog, a jučer su se mogli vidjeti u Bogovićevoj. Do prije neki dan ukrašavali su stogodišnje platane na Zrinjevcu, a već su okitili Tkalčićevu, Krvavi most, Radićevu, Prolaz sestara Baković, prostor oko Doma sportova...

Pa onda Dugave, Črnomerec...

Žure se radnici Elicoma da sve zgotove do 2. prosinca, kada počinje Advent u Zagrebu, iako će, kažu, biti “na knap”. Do tada moraju dovršiti barem uži centar, uključujući Gornji grad i Kaptol, a potom počinju kititi sve veće trgove po gradskim četvrtima. Svoje će svjetleće umjetne borove, kao i proteklih godina, dobiti Dugave ispred Oktogona, park u Nehajskoj, površina ispred crkve u Sigetu, terminali Borongaj, Črnomerec, Savski most, Dubec, Dubrava i Ljubljanica. Cijeli grad bit će osvijetljen niskoenergetskim LED lampicama, a očito će ih ove godine blistati više od 750 tisuća, koliko ih je bilo na zagrebačkim ulicama prethodnih godina.

Komentara 2

Avatar fidelio
fidelio
09:18 12.11.2017.

Moraš biti ponosan kad ti zamijene tisućljetnu kulturu i naslijeđe, pa ti sv. Nikolu "prožvaču" kroz CocaCola filter i pretvore u sterilnog, potrošačkog, uvijek iskeženog SantniKloza koji s misterijem Božića ima doticajnih točki kao Bandić s poštenjem. Bljakić.

CH
chanchir
12:56 12.11.2017.

ocekujemo ocitovanje biskupa/popa Kosica na temu dida mraza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije