Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtve obračuna

Bitka Holdinga i privatnika za 700 milijuna kuna

radovi
Luka Klun/Pixsell
16.06.2010.
u 20:42

Javile se 42 tvrtke, među kojima i tri Holdingove podružnice, koje su do sada te poslove dobivale gotovo automatski.

Ured za graditeljstvo i komunalne poslove skupa s Uredom gradonačelnika priprema najveću javnu nabavu ove godine. Tko će dobiti poslove održavanja javnih površina, cesta, parkova i komunalne infrastrukture ukupne vrijednosti oko 700 milijuna kuna (na godišnjoj razini, nap. a.) znat će se kroz mjesec dana. Na javni poziv Ureda za graditeljstvo javile su se čak 42 tvrtke. Među njima i Čistoća, Zrinjevac i Zagrebačke ceste, tri podružnice Holdinga koje su sve do ove godine te poslove dobivale od Grada gotovo automatizmom. Dugogodišnja praksa, tvrde mnogi, mijenja se zato što je gradonačelnik M. Bandić izgubio kontrolu nad Holdingom. Stoga im se, tvrde, osvećuje. To je neizravno priznao i gradonačelnik, ustvrdivši prošli mjesec u Gradskoj skupštini da mu je dosta toga da Zrinjevac i Ceste za svoje usluge Gradu uspostavljaju račune dva do tri puta veće od stvarne vrijednosti obavljenih radova. Osim što je to vrlo licemjerna tvrdnja, jer su iste cijene bile i dok je Bandić godinama vedrio i oblačio Holdingom, ona je i vrlo opasna. Naime, izgubi li Holding veći dio tih poslova, niti bankrot komunalnog diva nije isključen. Holdingovoj podružnici Zrinjevac Grad još nije uplatio ništa za poslove koje su obavili u 2010. godini. – Za Grad godišnje obavimo posao vrijedan 140 do 150 milijuna kuna. Tragično je da se tek sada raspisuje natječaj. Pa mi svoj posao uredno obavljamo, a nismo dobili niti kune za prvih šest mjeseci – rekao je Igor Toljan, direktor Zrinjevca. Konkurencije se ne boji jer tvrdi da nitko nema tako uigranu ekipu i opremu da im može preoteti poslove. – Obična je glupost da smo dva do tri puta skuplji od konkurencije. Možda smo skuplji 20 posto, ali to je zato što mnogi naši konkurenti ne prijavljuju radnike, nešto muljaju, dok mi plaćamo sve svoje radnike, i to vrlo solidno – kaže Toljan. Najozbiljniji konkurenti Zrinjevcu bit će tvrtke Hortikultura i Floricon. U Floriconu se nadaju da se stvari napokon mijenjaju i da će javni natječaji biti pošteni jer im je do sada bilo jako teško proći pored Zrinjevca. Od velikih igrača interes da se natječu za 700 milijuna vrijedan posao iskazali su Hidrocommerce, Termoblok, Kom-ing., čakovečka Tegra, Georad... Sve one natjecat će se za poslove protiv Zagrebačkih cesta. – Zbog krize u građevinskom sektoru očekujem veliki pritisak građevinskih tvrtki da nam preotmu dio poslova. No, kakav će natječaj biti raspisan nije mi jasno, jer dio poslova na održavanju javnih cesta pripada nama sukladno zakonu. Uostalom, mi s Gradom imamo potpisan ugovor za održavanje nerazvrstanih cesta još dvije godine – rekao je Srečko Vučković, direktor Zagrebačkih cesta.

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:05 16.06.2010.

natječaj mora biti u interesu građana grada titograda. to znači da se podrazumijevaju najniže cijene za usluge. hrvatska i grad titograd moraju računati s jeftinijim izvođačima iz jugoslavije. srpski, bugarski i bosanski radnici iste te poslove radili bi i za pola cijene koju se plaća titograđanima. pravda za regiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije