Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi u gradu

Bez gotovine i kartice u frizeraj: Šišanje se plaća virtualnom valutom

Plaćanje bitcoinom u frizeraju
Foto: Goran Jakuš/ PIXSELL
10.01.2016.
u 15:15

U Zagrebu već nekoliko godina postoji i bitcoin bankomat koji su postavili Ivan Šimurina i Vedran Kljajić, hrvatski pioniri bitcoina.

Bitcoin je uvjerljivo najvrednija valuta. No, nije riječ o novcu koji možemo opipati, nije riječ o novčanicama ili kovanicama. Bitcoin je virtualna valuta kojom se plaća u decentraliziranoj i anonimnoj mreži. S redovitim platnim sustavom bitcoin nema veze. Kao ni s bankama. On se elektronički stvara i čuva, a nitko ga ne kontrolira. Sve je to bilo dovoljno da se u bitcoinovoj mreži otvori čak dva milijuna računa širom svijeta. Internetski dućani u kojima se može platiti ovom inovativnom valutom sve su brojniji. Plaćanje se bitcoinom u Hrvatskoj nudi na nekoliko lokacija, a platiti se mogu različite usluge.

Slično kao kartice

U Zagrebu već nekoliko godina postoji i bitcoin bankomat koji su postavili Ivan Šimurina i Vedran Kljajić, hrvatski pioniri bitcoina. Vrlo skoro u metropoli će biti moguće bitcoinom platiti – šišanje.

– Ivan je kriv za tu ideju! Prvo je svoje šišanje želio platiti bitcoinom pa me pitao kako to da to još nemam – kaže nam Ana-Marija Novaković, vlasnica frizerskog salona Studio 54 na zagrebačkoj Savici.

– To je nešto sasvim novo i predstavlja budućnost. Cijeli mi se koncept jako sviđa, mislim da je super, vrlo jak magnet za mlade ljude – govori Ana-Marija, koja i sama sada ima nešto bitcoina te joj je zanimljivo gledati kako mu se vrijednost dnevno mijenja. A bitcoin je vrijedan, tečaj mu je sada oko 400 dolara za jedan bitcoin.

– Ne vidim zapravo neke bitnije razlike u odnosu na kartice. Nemam straha od prijevare, sustav izgleda jako siguran – govori nam vlasnica salona te dodaje kako joj je već pet osoba reklo da će zbog njezina uvođenja bitcoina kao sredstva plaćanja i sami otvoriti račun.

– Bit će puno zanimljivije poslovati alternativnom valutom. Čitala sam da u Zagrebu postoji gospodin koji sve želi platiti bitcoinom. Možda će nam i on sada dolaziti na šišanje!

U Splitu već plaćaju

– I sama bih plaćala bitcoinima, treba biti otvoren za sve. Više vrsta plaćanja znači i raznovrsnije i brojnije klijente. Nismo do sada imali upita za plaćanje kakvom alternativnom valutom pa vjerujem da će u početku ići nešto sporije, ali s vremenom će sigurno i broj takvih plaćanja porasti – kaže Ana-Marija. Zna da i u Splitu postoji frizerski salon u kojem je već neko vrijeme moguće plaćati bitcoinima.

– Počinjemo čim provjerimo je li sve zakonski u redu, a to bi trebalo biti za nekoliko dana – kaže simpatična vlasnica prvog frizerskog salona u Zagrebu u kojem će se moći plaćati alternativnom valutom – bitcoinom.

>> Plaćanje bitcoinom prvi u Hrvatskoj imaju frizerski saloni

Komentara 6

DU
Deleted user
15:49 10.01.2016.

Odlično ali ćeš porez morati plaćati sa bitkunama. 😄

Avatar think pink
think pink
00:04 11.01.2016.

jedino što nitko u stvari ne zna točno objasniti koja bi to bila prednost plaćanja bitcoinom??? svi lupetaju o nekakvoj "anonimnosti" (mada uopće nije anonimno), pa o "sigurnosti" (kao da je plaćenje karticom nesigurno), pa o neplaćanju provizije bankama (a plaća se provizija kod kupnje bitcoina) itd... itd... uglavnom - nitko ne zna što je tu tako "dobro"... osim što nekima to izgleda jako coooollll. a ustvari to je najnesigurnija valuta kojoj vrijednost pada i raste u dvoznamenkastim postocima...

Avatar think pink
think pink
00:05 11.01.2016.

ženi će sad ludo krenuti posao... imat će preko četiri transakcije godišnje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije