Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMIROVLJENICI NA NOGAMA

Ukidaju besplatne pokaze? Grad: Ma ne...

08.12.2017.
u 19:49

Naljutili su se odmah Zagrepčani, koji su gradonačelniku Milanu Bandiću poručili kako onda ne žele ni besplatan prijevoz za trajanja Adventa.

Zabrinuli su se još prošlog tjedna GLAS-ovci, a jučer i Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska. Sredstva za subvencioniranje javnog prijevoza u prijedlogu proračuna za 2018. smanjena su s 82 na 37,5 milijuna kuna, a skupštinski su zastupnici zaključili kako će to biti na štetu umirovljenika.

Upravo njima, odnosno dijelu njih, ukinut će se besplatni prijevoz, objavio je jučer na društvenim mrežama Renato Petek, nakon što je Gradu postavio pitanje zašto se za ZET planira 44,5 milijuna kuna manje nego u ovoj godini.

A za minimalac ništa

– S obzirom na to da su za realizaciju ove mjere potrebna znatna sredstva, pristupilo se reviziji prava i iznalaženju drugačijeg modela osiguranja besplatnog prijevoza budući da je snižena i cijena pojedinačne karte – odgovor je koji je dobio Petek, objavio ga na svom Facebooku, pa komentirao kako ostaje vidjeti koliko će umirovljenika od Nove godine izgubiti pravo na besplatne godišnje karte.

Naljutili su se odmah Zagrepčani, koji su gradonačelniku Milanu Bandiću poručili kako onda ne žele ni besplatan prijevoz za trajanja Adventa.

– Naravno da će sad oduzeti pokaze, da ih opet može vratiti prije izbora. Sasvim je, zapravo, logično – jedan je od komentara na društvenim mrežama. Neki su zaključili kako “nije fer što besplatne pokaze imaju umirovljenici s mirovinom do 3200 kuna, dok ga radnici s minimalcem od 2600 moraju plaćati”. Trebao bi se uvesti jednaki cenzus za sve Zagrepčane, predložili su komentatori na društvenim mrežama, a iz Grada poručili kako nikome ništa neće ukidati. Riječ je jednostavno, ustvrdili su, o reviziji, a i o pregovorima sa ZET-om o mogućim nižim cijenama pokaza koje plaća Grad.

Nije točno, pravo im ostaje

– Nije točna informacija da se smanjuju prava temeljem odluke kojom je reguliran i besplatan prijevoz umirovljenika. Oni koji imaju prihode niže od 3200 kuna mjesečno i dalje ostvaruju to pravo. Sredstva se smanjuju u gradskome proračunu jer će se provesti revizija korisnika, uz istovremeno pregovaranje sa ZET-om o cijeni karata budući da su jednokratne cijene javnog gradskog prijevoza smanjene – objasnila je jučer Vjera Salopek, pročelnica Gradskog ureda za financije.

Pogledajte i video: Kako će izgledati novi zagrebački rotor

Komentara 11

VI
Vito
09:03 09.12.2017.

JAvni gradski prijevoz mora biti besplatan __ Plaćamo porez i prirez __ Iz poreza i prireza grad dobiva novce za komunalne djelatnosti, a među njima je i javni gradski prijevoz __ Plaće su tu nebitne i dolaze tek nakon što se podmire svi računi komunalnih usluga koje grad ima. __ Zašto "gradonačelnik" ima plaću imalo veću od radnika s 2600 kuna??? __ "gradonačelnik" ima službenog vozača - netreba novac za prijevoz - ima isti želudac kao i svaki stanovnik kugle zemlajske, prema tome ne treba više novaca za hranu - odjeva se kao i svaki zaposleni i umirovljeni stanovnik Zagreba - znači - nema baš nikakve potrebe veće plaće od minimalne. __ Pogotovo kad je poznato da ima nekoliko kuća i stanova u kojima ne stanuje, a kupio ih "svojom plaćom", ima rodnu kuću s garažom punom starih i skupih automobila, što znači troši novac na nepotrebne stvari, tako da je puno dokaza da mu toliko visoka plaća samo zadaje brige oko nepotrebnih i nekorištenih stvari koje mu oduzimaju vremena __ Za pošteno i korisno odrađivanje poslova "gradonačelnika" ne smije se imati brige oko izmišljanja načina kako skriti mito i korupciju traženjem "rupa u zakonu" za opradvdavanje postojećeg vlasništva koje je daleko od ukupne količine pošteno zarađene plaćom u "gradonačelnikovom" radnom stažu i obrazovanju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije