Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaklada

Besplatne vježbe, savjeti i pregledi za teško oboljele

Dom za starije i nemocne
Michael Palijan/VLM
Autor
Sonja Hoffman
24.01.2011.
u 16:58

Uz palijativnu skrb potrebitima je dostupna i pomoć u prevenciji i liječenju inkontinencije kroz zakladu Simbex

Palijativne skrbi i hospicija poput onih na Zapadu – Zagreb još nema. Građani se svakodnevno suočavaju s činjenicom da ne mogu ili ne znaju pružiti njegu teškom bolesniku. Osim u Udruzi za palijativnu skrb besplatnu pomoć za teško oboljele članove obitelji Zagrepčani mogu potražiti i na telefonu Zaklade Simbex, gdje tijekom dana dežura liječnik.

– Dovoljno je da nazovu na besplatan broj 0800 206 206 i od liječnika specijalista dobit će sve potrebne savjete, a ako je nužno i besplatnu pomoć – rekao je tajnik zaklade Miljenko Bošković. Naime, osim što savjete daju telefonom, liječnici volonteri u hitnim situacijama odlaze i u kućne posjete pacijentima.

– Tu je i medicinska sestra koja je pacijentima na raspolaganju cijeli dan, a ako je nužno, u kućne posjete prati je i liječnik – naglasio je Bošković i dodao da im se građani najčešće obraćaju zbog problema s ranama na leđima nepokretnih pacijenta ili problema s kateterima. Među korisnicima su pomoći zaklade i obitelji koje zbog teške socijalne situacije oboljelim članovima ne mogu kupiti osnovna pomagala poput pelena, podložaka za krevet ili krema.

– Vijeće zaklade razmotri svaku pristiglu zamolbu, a pacijenti, ako zadovolje uvjete, postaju dio programa skrbi za starije i nemoćne osobe kroz koji dobiju svu potrebnu medicinsku skrb – objasnio je Bošković. U tu skrb uključeni su i pregledi specijalista koji su za socijalno ugrožene osobe potpuno besplatni. Osim palijativne skrbi zaklada nudi i pomoć u prevenciji i liječenju inkontinencije.

– To je raširen problem, a nedavno nam se obratila 36-godišnjakinja, koja je u sedam godina rodila troje djece, što je prouzročilo spuštanje organa – ispričala je mag. Ljiljana Vrcić, fizioterapeut. Zbog pritiska koji je spuštanje organa izazvalo mlada žena ima velikih problema s inkontinencijom.

– U bolnici su joj preporučili vježbe za “problematične” mišiće i rekli da ne diže ništa teško, pa ni dijete – otkrila je Lj. Vrcić i dodala da je za njen problem potrebno puno više od ovakve preporuke.

– Održavamo i besplatne vježbe i pozivamo građane da nam se jave – naglasila je magistra i dodala da u grupama ima i puno muškaraca koji takvih problema imaju poslije operacija prostate.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije