Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez poskupljenja komunalija

Švaljek spašava Zagreb 'totalnom rasprodajom'

Sandra Švaljek
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
29.11.2014.
u 10:18

Švaljek je najavila i prodaju prostora Zagrepčanke, kao i planove o budućnosti Gredelja i Zagrebačkog Velesajma.

U razgovoru za Miščafl Soundset Plavog zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek otvoreno je govorila o financijskoj situaciji u metropoli, te otkrila kako planira doskočiti minusima na računu.

Iako zamjenica gradonačelnika nije željela koristiti teške riječi, priznala je kako većina kapitalnih nekretnina ide na prodaju.

Je li ovo pomalo neugodna situacija za vas, vi ste ipak ekonomistica!? Bliže su vam ekonomske strane od ovih političkih.

"Da, to je istina, međutim ja sam ipak godinu i tri, četiri mjeseca u ovome sustavu, tako da mi on nije nov i stran. Kolege s kojima surađujem poznajem već neko vrijeme, tako da mislim da je puno lakše takav vruć krumpir uzeti u ruke meni, nego nekome tko bi se po prvi puta suočio s takvom situacijom. Kao zamjenica gradonačelnika, do sada sam se više bavila područjem gospodarstva i ekonomskim temama. Sada se moj fokus promijenio, dobila sam bitno širi dijapazon obaveza i nadležnosti, no to nije nesavladivo. Da je nesavladivo, bilo bi nekoliko gradonačelnika, no s obzirom da uvijek ima samo jedan gradonačelnik, to je vjerojatno primjereno za jednu osobu.

Prima li Milan Bandić i dalje plaću za to da ne bude gradonačelnik?

Prema mojim saznanjima, normalno prima plaću. Koliko je meni poznato, on ne može biti suspendiran. Službenici u javnoj upravi mogu biti suspendirani, a gradonačelnik ne. U fazi suspenzije oni primaju manju naknadu 60% ako nemaju uzdržavanih članova, a 80% ako imaju.

Pročelnik Kojić najavio je prekjučer kako će zatražiti ocjenu ustavnosti predloženih izmjena Zakona o financiranju lokalnih samouprava. Država je nedavno Gradu smanjila prihode za novih 330 milijuna kuna, pa me zanima otkuda će grad naći novce za škole, zdravstvo, umirovljenike i vatrogastvo?

Vlada je najavljivala izmjene Zakona o porezu na dohodak i znali smo već kroz te najave da će doći od osjetnoga smanjenja poreznih prihoda. Bili smo prilično iznenađeni kada je Vlada polovicom studenoga, kada je već vrijeme završavanja izrade prijedloga gradskih proračuna i proračuna na svim razinama, donijela još neke nove propise, odnosno izmijenila Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave i Zakon o porezu na dohodak. Onemogućila je podizanje stope prireza iznad 18%. Do sada je bilo moguće da stopa prireza varira, odnosno da bude do 30%. Promijenila je strukturu prihoda od poreza na dohodak, tako da je smanjen udio onih prihoda koji se odnose na decentralizirane funkcije i time je napravila jedan poprilično veliki nered, a osim toga i bitno smanjila sredstva za decentralizirane funkcije obrazovanja, socijalnu skrb, vatrogastvo i zdravstvo.

Kako ćemo pronaći te novce, hoće li se oni moći pronaći?

Nemoguće, nama je procjena da će prihodi od poreza na dohodak biti oko 800 milijuna kuna manji nego u 2014. Koliko će pasti prihodi, to ćemo tek vidjeti kada se počne puniti proračun za 2015. godinu, međutim sigurno će doći do osjetnoga smanjenja prihoda. Radi se o preko 10%, dakle 12% prihoda u gradskom proračunu i taj prihod je nemoguće nadomjestiti, a posebno ne u tako kratkome vremenskome roku.

Hoće li biti rezanja i poskupljenja cijena?

U svakom slučaju će biti rezanja, ali to rezanje neće biti istovjetno smanjenju prihoda, jer kada se dogode takve situacije, onda se dio izgubljenih prihoda pokušava nadomjestiti jednokratnim aktivnostima kao što su prodaja neke imovine, iznajmljivanje ranije neiskorištene imovine.

Švaljek je najavila prodaju prostora Zagrepčanke, kao i planove o budućnosti Gredelja i Zagrebačkog Velesajma. Znači li to da će iduće godine biti velika rasprodaja?

"Ne bih to tako nazvala, mislim da će se građani vrlo lako složiti kako je šteta što takvi prostori stoje takvi kakvi jesu i sigurno da i Grad, i građani, i potencijalni privatni investitori bi imali puno više koristi kada bi se taj prostor aktivirao, dodala je.

Kako planira imenovati prvog čovjeka Zagrebačkog holdinga, što će se idućih godina događati sa Snježnom kraljicom i kako se pripremao proračun za 2015., pročitajte na Soundsetu.

>>Švaljek: Građani vide da grad funkcionira, a Bandiću želim sretan rođendan

 

Komentara 23

MA
maki
11:37 29.11.2014.

Imovina koja nije u funkcije je za prodaju i to je normalno.

TH
than
10:35 29.11.2014.

Samo prodavajte. A za dvije godine, 3,4,5... ? Naravno da je rasprodaja da se namakne taj manjak od 330 milijuna, jer u protivnome lako se prostor iznajmi privatnom sektoru za neku simboliku na 50+ godina.

ME
Meter
11:43 29.11.2014.

Samo ti radi po svom i po ekonomskoj logici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije