Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Divlje odlagalište

Bandić: Za vlasnika će se brinuti kao da je član moje obitelji

Bandić i divlje odlagalište (1)
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/9
09.04.2013.
u 17:00

Nakon deset godina započelo je čišćenje jednog od najvećih privatnih divljih odlagališta u Zagrebu, onoga na Brezovičkoj cesti u Botincu što je tek uvertira u tradicionalnu akciju proljetnog čišćenja grada.

Ondje je Stjepan Piškor na svom zemljištu glomazni otpad gomilao deset godina, a unatoč peticijama i prosvijedima okolnih stanovnika, inspekcija zaštita okoliša reagirala je tek sada.

- Područje nismo smjeli ranije očistit jer je riječ o privatnoj parceli pa smo zatražili od Ministarstva zaštite okoliša da nam da dozvolu da možemo krenut u akciju. Tko zna čega je tu sve bilo, možda i opasnog otpada jer su brojni ljudi za male novce ovdje odlagali otpad - kazao je Davor Jelavić, koordinator proljetnog čišćenja grada. Kazao je da su radnici Čistoće do sada odvezli oko 707 tona glomaznog otpada no da neće stati sve dok se ne odveze sve što je naveženo i oranica vrati u provotan izgled. Čišćenje ovog odlagališta prije par tjedana obećao je gradonačelnik Milan Bandić, zgrožen onim što je vidio.

- Čovjek koji je ovo napravio otišao je u bolnicu na liječenje. On sam sebi nije mogao pomoći, a za njega ćemo se brinuti kao da je član moje obitelji. Zbrinuli smo u Dumovcu i njegovih pet malih pesa, a sutra ću sa suradnicima obići prvo njega, a potom i njegove ljubimce - kazao je Bandić.

Istaknuo je kako je ovo najbolja lokacija gdje se mogla započeti akcija čišćenja grada, a okolnim stanovnicima se zahvalio na strpljenju. Prema riječima prvih susjeda Piškor je u početku priječio čišćenje svog odlagališta.

- Kada su prošli tjedan započeli čišćenje on se bacao ispod svakog kamiona i nije im dao da čiste. Potom je došla policija, a potom i socijalna služba pa se smirio, a njegova teta je dopustila radove - ispričao je Marin Koprila. Dodao je kako je jutros došla i hitna pomoć i odvezla ga na liječenje zbog teške ozljede noge. Susjedi pričaju kako se Piškor na svoje zemljište nastanio 2003. godine i ubrzo počeo gomilati otpad.

- Tu su svi dovozili otpad, čak i stanovnici koji su pisali peticiju da se divlje odlagalište zatvori. Brojni građevinci koji su gradili oko Arene ovdje su odlagali za kamione otpada i šute za dvadesetak kuna - ispričala je prva susjeda Jela Mamuzić. Dodala je i kako su brojni građani svoje stare pse ovdje dovozili da uginu pa se danima čulo tužno zavijanje. Vlasnik zemljišta Stjepan Piškor inače je 1960. godište i nije sposoban za normalan samostalan život pa će se o njemu dalje pobrinuti gradske socijalne službe.

- Ponuditi ćemo mu smještaj u Kosnici i naći rješenje da živi dostaojanstvenije i bolje - kazao je Zvonimir Šostar, pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo. Nakon što se područje očisti vlasniku će se na njegovo inzistiranje ostaviti dva stambena kontenjera u kojima je do sada živio sa svojim kućnim ljubimcima.

Iz Čistoće su kazali kako će područje čistiti još deset do 15 dna, nakon kojeg će krenuti u čišćenje još 12 drugih. Osim čistoće u proljetnu akciju krenuti će od danas i Zrinjevac koji će uređivati zelene površine, zagrebačke ceste koje će uređivati prometnice te Zagrebparking koji će odvoziti stare automobile diljem grada.

- Zagreb ima komunalnu infrastrukturu kakvu nema nitko u Europi, a sa 1. svibnja grad mora blistati i biti lijep kao proljeće - kazao je Jelavić.

>>\'Obećavali su nam i vrtić i školu, a ovdje i dalje smrdi\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije