Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTEĆENI AUTOMOBILI

Najjači udar vjetra u Zagrebu čak 101 km/h! S bolnice na Rebru otpala fasada!

KBC Rebro
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/51
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.05.2019.
u 17:01

Iz zagrebačkog JVP-a na Facebook stranici objavili su jutros da je u tijeku dvadesetak intervencija, da se prvo odrađuju one u kojima su ugroženi ljudski životi, a nakon toga slijede intervencije na prometnicama.

Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je jutros do 7.15 sati 240 intervencija operativnih službi, na sastanku gradskih koordinacijskih službi proglašen je prvi stupanj pripravnosti zbog vremenskih neprilika, a izdano je i upozorenje da su u Zagrebu mogući udari vjetra jačine od 65 do 120 km/h.

"Do 7.15 sati Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija operativnih službi, a dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra", stoji u jutrošnjem MUP-ovu izvješću o stanju na terenu u kojemu su i upozorili građane da zbog vjetra ne izlaze na otvoreno bez potrebe.  

U zagrebačkim Gajnicama jedan je vatrogasac ozlijeđen pri intervenciji, a s glavne zgrade KBC-a Zagreb otpao je veliki komad fasade zajedno s fasadom.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

Na koordinacijskom sastanku gradskih službi proglašen i prvi stupanj pripravnosti. Iz Grada Zagreba poručili su da je na terenu osam tisuća vatrogasaca koji saniraju nastalu štetu te da su službe na terenu 24 sata.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da se ovakvo nevrijeme u Zagrebu ne pamti u zadnjih 45 godina

Iz Uprave Zagrebačkog holdinga izvijestili su kako će se sprovodi na svim gradskim grobljima obavljati samo u krugu mrtvačnice, dok će se ukopi izvršavati čim za to budu stvoreni uvjeti.

"Ova mjera donesena je zbog sigurnosti građana i posjetitelja groblja, te ujedno molimo građane da ne posjećuju groblja dok se vremenski uvjeti ne stabiliziraju. Ispraćaji na krematoriju odvijaju se neometano", stoji u priopćenju.

KBC Rebro
1/15

Iz Hrvatskih šuma jutros su izdali upozorenje građanima da se što manje zadržavaju u zonama šuma i parkova.

Priopćili su da je zbog jakog vjetra noćas i jutros zabilježeno padanje stabala i grana u podsljemenskoj zoni i zoni park-šuma te da mole građane da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca i Maksimira.

Napominju i da građani koji žive uz šumu trebaju izbjegavati zonu šume i parkova u svim dijelovima Hrvatske gdje puše olujni vjetar, a dodali su i da će sanaciju započeti čim to okolnosti budu dopuštale.

KBC Rebro
1/8

Policija zbrojila štetu, gradske službe na terenu, Floraart odgođen

U protekla 24 sata ozlijeđene su dvije osobe te je zabilježen veći broj materijalnih oštećenja u gradu, priopćila je u ponedjeljak Policijska uprava zagrebačka (PUZ), dok je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio da su svi na terenu dok se šteta ne sanira te da je otvaranje festivala Floraart na Bundeku odgođeno za četvrtak.

Zbog prevrtanja i rušenja drvenih štandova sinoć su na Črnomercu te na Trgu bana Jelačića ozlijeđene dvije ženske osobe, priopćili su iz PUZ-a.

KBC Rebro
1/13

"Na Trgu bana Josipa Jelačića došlo je do prevrtanja drvenog štanda koji je pao na 80-godišnjakinju koja je tom prilikom teže ozlijeđena, dok je na Črnomercu uslijed jakog vjetra došlo do rušenja drvenog štanda na 61-godišnjakinju koja je tom prilikom zadobila površinske ozljede", navodi se u priopćenju policije.

Također, tijekom protekla 24 sata na području Zagreba evidentirano je više materijalnih oštećenja zbog pada stabala u gradu.

Na Maksimirskoj cesti jutros oko 5 sati stablo je palo na tramvaj u pokretu, pri čemu nije bilo ozlijeđenih osoba, a zastoj u tramvajskom prometu u smjeru zapada trajao je od 5.30 do 9.30 sati.

Među ostalim, u Rakitju je nedugo iza ponoći stablo palo na dva strujna kabela koji su potom pali na kolnik, a promet je bio obustavljen do jutarnjih sati, a na Rokovu perivoju zbog pada stabla hrasta duljine 20 metara oštećen je betonski zid i srušena metalna ograda.

Policija navodi da su nastradali i osobni automobili kada su u Medvedgradskoj ulici s fasade zgrade otpale dvije mramorne ploče te oštetili osobni automobil, dok se u Savskoj cesti sa zgrade odlomio dio fasade te pao na parkirani osobni automobil i tom prilikom je na vozilu oštećeno vjetrobransko staklo i poklopac motora.

U Ježevskoj ulici sa zgrade je pala limena konstrukcija krovišta dimenzija 40 x 20 metara, ali da uslijed pada konstrukcije nije bilo oštećenja druge imovine.

KBC Rebro
1/58

Bandić: Radimo dok se šteta ne sanira

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka koordinacije hitnih gradskih službi da su svi na terenu 24 sata te da će se raditi dok se ne sanira šteta nastala zbog olujnog nevremena, a potvrdio je i da je otvaranje međunarodne izložbe Floraart odgođeno za četvrtak.

"Do konca dana ćemo sanirati ono što treba sanirati u gradu, a to su prioriteti, hitne službe, bolnice, dječji vrtići, škole, prometnice", rekao je Bandić nakon sastanka na kojemu su bili predstavnici gradskih službi.

Kazao je da su svi na terenu 24 sata i da će raditi dok se sve ne sanira te pozvao građane da ne izlaze bez potrebe. Otvorena je i besplatna telefonska linija 0800 818 919 za dojave o poteškoćama prouzročenim vremenskim neprilikama koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu, dok se stanje u prometu može vidjeti na stranici sada.zgh.hr.

Na sastanku je odlučeno i da će otvaranje 54. međunarodne izložbe cvijeća "Floraart" biti odgođeno za četvrtak, 16. svibnja.

"Odgodili smo otvaranje Floraarta za četvrtak, bilo bi suludo otvarati ga po ovom vremenu, a produžit ćemo ga tri dana", kazao je gradonačelnik dodavši da ne treba riskirati jer je na Bundeku od nevremena palo već 20-ak stabala.

U zaštićenom Perivoju Zrinskih srušeno šest stabala

U čakovečkom Perivoju Zrinskih srušeno je šest stabala, a vjetar je otkinuo i brojne grane. Jedno je stablo srušeno i u Preloškoj ulici.

Foto: Grad Čakovec

- Djelatnici Gradskog poduzeća Čakom u ponedjeljak ujutro su započeli s otklanjanjem srušenih stabala i granja. Kako su vremenski uvjeti još uvijek nepovoljni, građanima se savjetuje da u slučaju jakih naleta vjetra izbjegavaju prolaziti kroz gradski park i ulice s drvoredima - poručuju u Gradskoj upravi.

Upozorenje DHMZ-a: Najjači udari vjetra od 65 do 120 km/h

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za opasno vrijeme za regije oko Zagreba, Osijeka, Gospića, Rijeke, Kvarnera i Sjeverne Dalmacije, dok je za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog jake i mjestimice olujne bure, koja će puhati od 65 do 130 km/h.

Na području Zagrebačke regije, DHMZ je upozorio da su tijekom današnjeg dana mogući olujni i orkanski udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a moguća je jačina udara od 65 do 120 km/h.

Građane upozoravaju da budu spremni "na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina te da je moguć prekid prometa i opskrbe električnom energijom".

Objavili su i mjerenja najjačih udara vjetra u Hrvatskoj.

Foto: Screenshot

Vatrogasne jedinice saniraju posljedice olujnog nevremena koje je pogodilo tijekom vikenda veći dio Hrvatske, a najviše intervencija je u Zagrebu, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Vatrogasci su od sinoć u Zagrebu angažirani na intervencijama uklanjanja stabala s prometnica, a jak vjetar rušio je krovove, prometne znakove i reklame. Zbog jake kiše zabilježeno je podizanje vodostaja, a u Karlovačkoj županiji poduzete su pripremne radnje u obrani od poplava. Vatrogasne snage poduzimaju sve potrebne radnje u otklanjanju posljedica nevremena koje je zahvatilo Hrvatsku, navodi se u priopćenju HVZ-a. 

U Vatrogasno operativno središte još pristižu podaci o broju intervencija, rekao  je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Od jučer u 15.40 sati do jutros u 7 sati pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Zagreba imali su 80-tak intervencija, od kojih 68 intervencija uklanjanja stabala, limova i drugih predmeta s prometnica, te tri požara dimnjaka i dva požara smeća. Zabilježena su i tri izvida. Zbog stabala na prometnicama bilo je i prekida u tramvajskim i autobusnim linijama.

KBC Rebro
1/11

Dobrovoljna vatrogasna društva Vrapče, Kašina, Zapad, Prečko, Dubrava, Jarun, Šestine, Črnomerec, Jarun, Gračani, Trnje, Kustošija, Buzin, Ivanja Reka, Odra i Vidovec zabilježila su ukupno 64 intervencije uklanjanja srušenih stabala. Prema izvješću VOS-a, jutros od 7 sati zabilježeno je još 67 intervencija. Sve postaje JVP Grada Zagreba trenutačno su uključene u saniranje posljedica nevremena. Na terenu su i dobrovoljna vatrogasna društva. Podaci o intervencijama nisu konačni jer dojave još pristižu – rekao  je zapovjednik  JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih.

I na području Zagrebačke županije koje je zahvaćeno jakim nevremenom praćenim olujnim vjetrom, bilo je 14 intervencija uklanjanja stabala ili grana te saniranje krovišta. U ovim intervencijama sudjelovalo je 65 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz DVD-a Malunje – Hrastje, Kerestinec, VZG Sveta Nedjelja (DVD Rakitje), Dugo Selo, Jastrebarsko, Pribić, Črnilovec, Dubrava i Plešivica te JVP-a Ivanić-Grad.

Komentara 75

DU
Deleted user
16:55 13.05.2019.

Eto posljedica javne nabave. Staklena vuna naljepljena sa 200 kg ljepila bez ijedne tiple.

Avatar J.M.
J.M.
10:58 13.05.2019.

Najviše mi je žao vlasnika uništenih terasa. Koliko li će zarade izgubiti zbog glupog vjetra. A samo su željeli raditi pod otvorenim suncobranima unatoč brojnim meteorološkim upozorenjima. Kako je priroda nepravedna!

Avatar VinkoL
VinkoL
11:23 13.05.2019.

Ove se štete mogu sanirati, a kaj sa štetom koju prouzroči Bandić i njegovi podrepki?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije