Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNA KNJIGA

Bandić prijetnjama cilja na više meta, jedna je i Milanović

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
20.09.2019.
u 06:35

Zagrebački gradonačelnik zaprijetio crnom knjigom, je li tako ‘začepio’ usta onima koji znaju nešto što bi mu moglo štetiti

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zaprijetio je u srijedu s konferencije za novinare famoznom knjigom u kojoj su zapisani svi koji ga prozivaju za kriminal, a od njega su i sami tražili usluge. Nakon 20 godina izvršavanja druge izvršne funkcije ove zemlje, kaže Bandić, treba „progovoriti o licemjerstvu, duplom moralu svih onih koji su visili pred vratima gradonačelnika i tražili kojekakve protekcije“.

– Nešto ću o tome reći. Neće mirno spavati nakon toga, budite sigurni. A ja ću mirno spavati. Treba reći Hrvatskoj u lice. I o nekim ljudima poimence što ih ide pa što koštalo da koštalo – poručio je Bandić, iz čega se očekivano rodilo logično pitanje je li riječ o još jednom Bandićevu blefu, a ako nije, na koga onda misli i zašto se na ovakve prijetnje uopće odlučio baš u ovom trenutku.

Svi naši sugovornici koji odlično poznaju Bandića i od kojih su neki bili i njegovi bliski suradnici u Gradu koji vodi gotovo dva desetljeća kažu da razlog nije jedan, baš kao što ni meta nije jedna. Kao prvo, takvom izjavom, kažu, potencijalno je „začepio“ usta sigurno barem dijelu onih koji znaju nešto što bi se u ovom trenutku možda moglo upotrijebiti protiv njega. Dovoljno je podsjetiti da mu traje suđenje u aferi Agram i da je baš ovog mjeseca ugledna neurologinja Vida Demarin svjedočila da je Bandić od nje tražio da potpiše falsificirane dokumente. Druga je meta, smatraju izvori, kandidat SDP-a za predsjednika države Zoran Milanović kojemu želi naštetiti u njegovoj utrci za predsjednika države.

Naime, Bandić je i u srijedu na konferenciji za medije, ali i jučer u zagrebačkoj Skupštini, indirektno spominjao presudu Visokog upravnog suda koji je potvrdio oslobađajuću presudu Milanu Bandiću u tužbi koju je podnio protiv Porezne uprave, a koja ga je 2016. godine, dakle tijekom Milanovićeve Vlade, istraživala zbog obračunavanja poreza na sredstva na njegovu računu nakon završetka predsjedničke kampanje 2010. godine, kada je Bandić ušao u drugi krug s Ivom Josipovićem.

Bandića se, podsjećamo, teretilo zbog obračunavanja poreza na sredstva koja su ostala na njegovu računu za predsjedničku kampanju 2009. godine, a na koji su sredstva uplaćivana i nakon što je ta kampanja bila gotova, zbog čega je USKOK protiv Bandića otvorio istragu. Pokrenut je porezni nadzor na temelju kojega je Porezna donijela odluku da Bandić mora platiti 12 milijuna kuna poreza plus kamate, odnosno više od 18 milijuna kuna.

A osim u tom slučaju, Bandić se jučer na sjednici Skupštine dohvatio Milanovića i u kontekstu sumnjivih poslova, pa i usluga koje mu je Bandić navodno činio vezno za zagrebački aerodrom.

– Bandić se šeta po Skupštini i prijeti Milanoviću. Čovjek misli da mu je Milanović složio sve istrage koje se protiv njega vode – kaže jedan SDP-ov član zagrebačke Skupštine i dodaje da je cijela priča s prijetnjama irelevantna jer Milanu Bandiću danas više nitko ne vjeruje. I naš drugi izvor iz zagrebačkog SDP-a koji odlično poznaje Bandića kaže da je Milanović očito jedna od meta te nabraja dva razloga za to.

– Prvi je osobne naravi. Bandić mrzi Milanovića i krivi ga za neke sudske procese koje ima i želi mu se osvetiti. Drugi je razlog čisto politički. Želi naštetiti Milanoviću u kampanji za predsjednika države i tako pomoći Kolindi Grabar-Kitarović. To ne radi zbog predsjednice, nego zbog Plenkovića jer zna da Plenkoviću očajnički treba pobjeda na predsjedničkim izborima, a njemu pak trebaju HDZ-ove ruke u Gradu kad je riječ o glasanju o novom GUP-u – kaže naš izvor.

Sjetio se i da je slične prijetnje Bandić koristio i na izborima za šefa SDP-a 2007. godine.

– I tada su neki u kampanji Bandića pokušavali diskreditirati tako da mu prilijepe etiketu korumpiranog političara, na što je on poručio da će otkriti tko ga je sve tražio usluge. Reći ću samo da je mnoge time ušutkao – kaže naš izvor iz SDP-a.

>> Pogledajte i ovaj video: Milan Bandić obišao radnije Zagrebačkih cesta

Komentara 38

Avatar links
links
07:15 20.09.2019.

jadničak... hvata se za slamku, namjestio otkaz policajcu koji ga je zaustavio pijanog, fiktivno se razvodio da bi dobio stan, iz SKH za oltar.....rijetko ogavan tip

TO
tommford
07:17 20.09.2019.

Znaci on ima dokaze o nekim kriminalnim radnjama??? Molim Uskok ili policiju da privede doticnog u remetinec jel prikriva kriminalne radnje godinama.molim institucije da rade svoj posao osim ako ne uhicuju kakvu bakicu jel nije platila tv pretplatu..

PG
paxreus075@gmail.com
07:17 20.09.2019.

Kak bi bilo da USKOK preuzme tu bilježnicu? Ili i njih ima na platnoj listi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije