Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradski videonadzor

Bandić pojačava nadzor ulica. Otkrivamo lokacije gdje će biti postavljene nove kamere

KAMERE
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.04.2019.
u 14:05

Koriste se ponajprije za kontroliranje nepropisnog parkiranja, a takvih je prekršitelja lani bilo gotovo 50 tisuća, od čega je prometno redarstvo uprihodovalo 5,8 milijuna kuna.

Što se tiče Trga žrtava fašizma, tri puta će biti ljepši nakon uređenja i dva puta više će imati magnolija. I dva puta svega drugog drveća koje je tamo bilo – prije godinu dana, u jeku “borbe” za magnoliju, o novom izgledu područja oko Meštrovićeva paviljona govorio je gradonačelnik Milan Bandić. Obećao je tada da će sam, za šest mjeseci, zasaditi tamo prvu magnoliju nakon preuređenja trga, ali vjerojatno je na drvo na kraju zaboravio. Umjesto njega, na Trgu žrtava fašizma sad će niknuti kamere, koje će Grad postaviti i uvrstiti u društvo onih 516 koje već nadziru javne površine. Stiže Veliki brat i na Champs Élysées, odnosno na Radničku, ali krenimo redom.

Ukupno pola milijuna

Pet panoramskih, jedna fiksna i dvije pokretne kamere za Trg žrtava fašizma koštat će 230 tisuća kuna, a pridružit će se one videonadzoru koji već postoji kod Držislavove. Točnije, dio njih postavit će se na istu lokaciju na zapadnom dijelu trga, dok će se dio smjestiti pokraj tramvajskog stajališta na jugu prema Zvonimirovoj ulici, dok dio ide sjeverno od džamije, otprilike uz ulaz u središnjicu HDZ-a. Teško će biti sad, primjerice, premijeru Andreju Plenkoviću izbjeći gradonačelnika koji očekuje njegovu suradnju pri nabavi novih niskopodnih tramvaja ili pak pri izgradnji lakošinske pruge do Zračne luke “Franjo Tuđman”. A bez odlazaka u osobne obilaske, spomenuta će dvojka moći radove na tramvaju do aerodroma također pratiti preko ekrana jer pet kamera stiže i na Radničku cestu, uz Domovinski most.

VIDEO Pogledajte gdje su nove kamere postavljene diljem Hrvatske

– Od rada, nažalost, ostala je samo Radnička cesta, bilo bi bolje da ima više rada – pri otvaranju prometnice u punom profilu nakon radova koji su ukupno trajali 14 godina lanjskog je listopada govorio prvi čovjek metropole. Champs Élysées, još jednom je tada ponovio ono što je zaključio nekoliko mjeseci prije, pri kraju radova, “mala je beba za Radničku”, a iako mala, eto, nije, nadzirati je, sad je zaključio, ipak treba. Dvije fiksne, dvije panoramske i jedna pokretna kamera koštat će 260 tisuća kuna, a o cijelom gradskom videonadzoru, objavili su iz Grada, za 6,1 milijun kuna sljedećih će se godinu dana brinuti tvrtka King ICT. Točnije, brinut će se o stanju samih kamera, informacijskom sustavu prometnih i komunalnih redara, podatkovnom centru, ali i svim ostalim komponentama koje sačinjavaju sustav nadzora.

Parkiraju na nogostupu

Podsjetimo, prve su kamere postavljene još 2011. godine, i to u Martićevoj i Šubićevoj, a otvoren je te godine i kontrolni centar, u kojem prometni redari preko ekrana promatraju situaciju na terenu. Početkom 2017. godine kamera je po gradu bilo 468, a posljednje dvije godine dodano ih je još 48. Što, konkretno, one rade, objasnili su nam iz Grada.

– Ponajprije, to je parkirališni videonadzor. Odnosno, konkretno, zaustavite li automobil na autobusnoj stanici, zelenoj površini ili bilo kojoj drugoj zabranjenoj lokaciji, ako u blizini imamo kameru, možemo zumirati na vašu registarsku tablicu i na adresu vam poslati koji je točno bio prekršaj i koja je za njega kazna – govore nam u prometnom redarstvu koje je, zahvaljujući kamerama, Zagrepčane u prekršaju uhvatilo 48.500 puta te naplatilo 33.216 kazni i uprihodovalo tako 5,8 milijuna kuna, odnosno otprilike isto koliko potroše na održavanje sustava videonadzora godišnje.

Ovih nešto više od 15 tisuća, što je razlika u broju prekršaja i njihovoj naplati, još uvijek se čeka da podmire svoje kazne, a najčešće su uhvaćeni u parkiranju na nogostupu ili pješačkom prijelazu. Ono što je, međutim, i više nego korisno, ističu u prometnom redarstvu, jest činjenica da upravo kamere pomažu i u rješavanju gradskih gužvi.

Upravljanje prometom. Na primjer, ako vidimo da se “začepio” zeleni val, možemo prije kolonu propustiti kroz raskrižje, to jest upaliti im zeleno na semaforu – kažu prometni redari, čiji je centar umrežen s MUP-om. Policiji pomažu ako je potrebno rekonstruirati određenu prometnu nesreću ili razotkriti određene prekršaje i kaznena djela. Upravo je zbog zagrebačkih kamera u siječnju uhićen mladić koji je na spomeniku Franje Tuđmana nacrtao srp i čekić, a prometni redari ističu kako se broj prekršaja, što se parkiranja tiče, od postavljanja kamera drastično smanjio. 

Komentara 29

AN
ante02
14:52 10.04.2019.

Ovim tempom će za 246 godina maknuti nepropisno parkirana vozila sa nogostupa.

OK
okolo
14:38 10.04.2019.

zagrepčani pravi ničiju mater ne spominju zagrepčanci orginal, ponose se multikulturalnošcu svog grada

MA
majlena
14:52 10.04.2019.

Pa neće valjda vodovodnu mrežu popravljati, te gubitke ovce ionako same plaćaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije