Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB ZBOG PAUKA

Bandić mijenja model naplate parkiranja u Zagrebu

parking
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
22.10.2010.
u 10:00

- Kvartovska naplata bila bi najpoštenija, no stanarske su karte prejeftine – kaže novi šef Zagrebparkinga Robert Mišeta.

Za cijene godišnjih parkirnih karata od 9600 kuna za tvrtke u Zagrebu, za što se proziva Zagrebparking, odgovoran je gradonačelnik Milan Bandić. On određuje cijene svih komunalnih usluga pa i cijena i zona parkiranja. Na vapaje obrtnika, tvrtki i njihovih zaposlenika nije se oglasio rješenjem, no njegova zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević potvrdila je da radi na modelu koji bi zadovoljio i poduzetnike i stanare u širem središtu grada.

Vremenski neograničeno
– Razmotrit će konkretne prijedloge obrtnika i ljudi. Mnogo je problema, ima ljudi koji žive na određenom mjestu, a nemaju tamo registriran automobil. Usto, ne smijemo dopustiti da zbog vozila tvrtki stanari nemaju gdje parkirati. Svaka je ideja dobrodošla – kazala je J. Pavičić-Vukičević, no nije mogla reći kada će rješenje biti spremno.

A ključ za rješenje problema dijelom je i u tome što punu cijenu, a ne dosadašnjih 1320 kuna, mora plaćati i Grad. Usto, Bandić bi, ako želi, što u posljednje vrijeme često demonstrira, mogao maksimalno sniziti cijenu parkiranja i povlaštenih karata kako bi, zbog sukoba sa svojom bivšom strankom, ugrozio poslovanje Zagrebparkinga.

Dosadašnju povlaštenu cijenu od 1320 kuna diskrecijskim direktorskim pravom propisao je bivši direktor Mate Kraljević koji je od odluke odustao kad mu je u Zagrebparking ušla policija. Oni su utvrdili da se povlaštene karte ne smiju poslovnim subjektima prodavati kao povlaštenim stanarima, nakon čega je Zagrebparking, želeći prebaciti odgovornost na gradsku upravu, tražio gradonačelnika da se očituje o tome. Bandić to nije učinio jer bi ili preuzeo odgovornost ili proturječio zaključcima policije. On se već opekao na donošenju odluka o parkiranju: zbog parkinga razbjesnio je sugrađane koji su ga izabrali odmah nakon lokalnih izbora kada je proširio parkirne zone, a prvu, najskuplju zonu, povećao za oko dvije tisuće mjesta.

Shvativši da je time izgubio dio glasova u kampanji za predsjedničke izbore, za dvije je kune smanjio cijenu sata parkiranja u svim zonama. Robert Mišeta, novi direktor Zagrebparkinga, s gradonačelnikom se, kaže, nije vidio, a nije našao ni dokumente na kojima su utemeljene odluke o različitoj cijeni za privatne i poslovne subjekte.

– Treba napraviti studiju i riješiti problem od kvarta do kvarta jer nije svuda ista situacija. Mislim da je cijena za stanare preniska jer mogu neograničeno parkirati bilo gdje. Kvartovska naplata bila bi možda najpoštenija i moguće je da ćemo ići s tim – kazao je.

"Sniziti cijenu"

Davor Bernardić, šef gradskog SDP-a, smatra da cijenu treba sniziti kako bi se stimuliralo gospodarstvo, a Boris Šprem, predsjednik Skupštine, nije se želio očitovati dok ne čuje što Bandić misli.

PRIJAVITE SVOJA ISKUSTVA
Javite se ako ste i vi doživjeli loša iskustva sa Zagrebparkingom.

e–mail: vecernji@vecernji.hr ili na besplatni telefon 08008585

Komentara 48

AN
AnaB1982
10:15 22.10.2010.

a kako su to građani pobijedili zagrebparking? ja nisam nikoga pobijedio, a najmanje zagrebparking mafiju. još se uvijek ne mogu parkirati tamo gdje sam se parkirao do prije dvije godine, jer se gospodi iz zagrebparkinga sprdnulo proširiti parking zonu... a ne mogu si ni kupiti takozvanu povlaštenu kartu (neš ti povlastice) jer ne stanujem u toj zoni građani, organizirajmo se, ako treba na ulicu, na ulicu!!! ugledajmo se malo na Francusku!!!!

DU
Deleted user
10:26 22.10.2010.

gdje su tu gradjani pobjedili kada se planira uvesti kvartovska naplata a ne naplata po zonama a jos ce se i povisiti cijene povlastenih karata.kakva je to pobjeda?

KO
komentatorv2
16:13 22.10.2010.

kvakva: nije vlasnik zagrebparkinga Bandić nego je to Skupština. I da, slažem se, vlasnika zagrebparkinga treba mijenjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije