Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jelena Pavičić Vukičević

Bandić joj je vjerovao i sada će voditi Grad do izbora. Čeka ju teško razdoblje

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/7
28.02.2021.
u 18:17

Do prije nekoliko mjeseci J. Pavičić Vukičević, može se čuti iz gradske uprave, razmišljala je o povlačenju iz politike, no sad će morati voditi Grad sve do svibnja

Tempo je osjetno usporio posljednjih mjeseci. Nekad je obilazio po deset i više terena dnevno, a neposredno pred njegovu smrt znalo je biti dana kad se nije niti pojavljivao u medijima. Milana Bandića, jednog od najdugovječnijih gradonačelnika Zagreba, sada će, po svemu sudeći, do izbora mijenjati njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Ona je ujedno i njegova dugogodišnja suradnica koja je uvijek stajala uz njega i kojoj je vjerovao, a osim nje, funkciju druge dogradonačelnice obnašala je Olivera Majić. Jelenu Pavičić Vukičević Bandić je ujedno ovlastio da ga mijenja i posljednji put kad je na dulje vrijeme završio u bolnici, u prosincu 2018. godine, kada je hospitaliziran zbog plućne embolije. Sada je na njoj i kao potpredsjednici stranke Bandić Milan 365 da dogovori kandidata koji će ih zastupati na lokalnim izborima. Do prije nekoliko mjeseci J. Pavičić Vukičević, može se čuti iz gradske uprave, razmišljala je o povlačenju iz politike, no sad će morati voditi Grad sve do svibnja. Ova profesorica komparativne književnosti i hrvatskog jezika i književnosti upravo je ona koja se prva obratila u ime Gradske uprave javnosti i uputila sućut Bandićevoj obitelji.

VIDEO: Tko je Jelena Pavičić Vukičević?

- Punih 20 godina nesebično je radio za Grad – znam da će kritičari rekli da je griješio, ali odgovaram im s onom Biblijskom – tko je bez grijeha, neka baci kamen prvi. Ljudi koji iza sebe ostavljaju djela nikada ne umiru. Za nas Milan Bandić neće umrijeti – rekla je Jelena Pavičić Vukičević i dodala da su oformili odbor za posljednji ispraćaj te da će javnost izvijestiti o detaljima sahrane. Danas od podneva svi građani mogu se upisati u knjigu žalosti, koja će biti otvorena u zgradi Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića.

Istaknula je da neće zaboraviti koja je uloga Gradske uprave te da će ju odgovorno voditi bez obzira što su ostali bez onog tko ju je vodio.

Grad Zagreb oglasio se priopćenjem vezanim za njezino obnašanja funkcije dužnosti gradonačelnice Zagreba nakon smrti Milana Bandića. Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević od 28. veljače 2021. obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba do kraja redovnog mandata.

Sukladno članku 93. Zakona o lokalnim izborima općinskom načelniku, gradonačelniku i županu, odnosno njihovim zamjenicima mandat prestaje po sili zakon smrću. Kako je mandat prestao nakon isteka dvije godine, neće se raspisivati prijevremeni izbori za gradonačelnika, a dužnost gradonačelnika obnašat će zamjenik koji je na kandidaturi za izbor gradonačelnika, bio prvi naveden iza kandidata za gradonačelnika, odnosno Jelena Pavičić Vukičević.

Jelena Pavičić Vukičević dolazi izraziti sućut u Bužanovu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Mandat zamjenici gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika trajat će do stupanja na dužnost novog gradonačelnika, odnosno do dana prije prvog radnog dana koji slijedi danu objave konačnih rezultata izbora (članak 91. Zakona o lokalnim izborima).

Također, prema članku 40. d stavak 8. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, o svim promjenama tijekom mandata gradonačelnika, pročelnik upravnog tijela nadležnog za službeničke odnose, dužan je bez odgode obavijestiti tijelo državne uprave nadležno za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. 

Pročelnica Stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić obavijestila je danas, 28. veljače, ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu o početku obnašanja dužnosti gradonačelnika od strane Jelene Pavičić Vukičević", navodi se u priopćenju. 

Jelena Pavičić Vukičević također je, jednako kao i Milan Bandić, bila član SDP-a, bila je i predsjednica kluba Bandićevih zastupnika u Skupštini. Bila je tajnica u gradskom SDP-u kada je Bandić izabran prvi puta na dužnost 2000. godine, s njim je, dakle, od samih početaka njegove gradonačelničke karijere.

Komentara 13

JA
jadnatikoza
11:33 28.02.2021.

Skidajte više taj HDZ-SDP-MB365 kadar sa vlasti i svu rodbinu sa njima

TO
TopVrhova8
11:11 28.02.2021.

Ma gotovo je, herecgovina ide u oporbu i dolaze naši

SA
sargu123
11:27 28.02.2021.

Treba paziti da ne uništi tragove njegovog kriminala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije