Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sloboda govora

Bandić dobio sud, Meiću za klevetu globa 4849 kuna

milan bandić,jurica meić (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
06.04.2013.
u 11:33

Zagrebački sud: U slučaju Meić nije riječ o izraženom stavu ili mišljenju u radu Skupštine

Esdepeovac Jurica Meić osuđen je u Zagrebu za riječi izgovorene 2011. u zagrebačkoj Gradskoj skupštini unatoč tomu što prema Zakonu o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave član predstavničkog tijela ne može biti pozvan na kaznenu i prekršajnu odgovornost za izgovorene riječi, niti za glasovanje u radu predstavničkog tijela. Nedavno je pak nezavisni gradski vijećnik u Šibeniku osuđen na 30 dnevnih dohodaka, odnosno 5331 kunu, jer je na konferenciji za novinare govorio o kriminalu lokalne dužnosnice kojim je pogodovala svome rođaku, pri čemu je šibenski sud obrazložio kako je promašeno pozivanje na vijećnički imunitet jer sporna kleveta nije izgovorena u radu općinskog vijeća, već na presici.

Da je Meiću suđeno u Šibeniku, možda bi bio oslobođen. Ovako, Županijski sud u Zagrebu potvrdio je da je općinska sutkinja ispravno zaključila kako se u konkretnom slučaju ne radi o izraženom stavu, mišljenju ili diskusiji u radu Gradske skupštine, već da je riječ o činjeničnim tvrdnjama koje su izrečene samo kako bi se naškodilo Bandićevoj časti i ugledu. Jurica Meić kažnjen je sa 15 dnevnih dohodaka odnosno s 4849 kuna za klevetu zagrebačkog gradonačelnika. Mora platiti i 2000 kuna troškova postupka. Bandić je, pak, oslobođen da je uvrijedio Meića.

Meić je Bandiću na aktualnom satu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini rekao: “Znakovi vremena govore da trebate otići što prije, ja vas nisam pitao koliko ste se nakrali u deset godina ili kako vas kao vjernika nije strah, zakona vas nije strah, kako vas nije strah Svevišnjeg da toliko kradete, ja sam vas pitao kada će se građani moći prošetati pješačkim prolazom od Trga Petra Preradovića do Gundulićeve, ništa vas drugo nisam pitao”. Meić je tvrdio kako je bio motiviran mišljenjem Državnog odvjetništva koje je to jutro dobio u vezi s Bandićevim nezakonitim poslovima, te da ga je Bandić isprovocirao uvredljivim insinuiranjem da je on neradnik i osoba bez dostojanstva. Sud je utvrdio da Bandićeve riječi nisu mogle Meića tako isprovocirati te da Državno odvjetništvo u spornom mišljenju uopće ne spominje Bandića.

Kleveta nije sporna, ali sloboda govora političara očito jest.

>> Meić uzvratio Bandiću, koji smatra da je oklevetan, tužbom za uvredu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije