Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova Zagreba po socijalnom kriteriju

Bandić: Debeloj guski ne treba mazati vrat, ali sirotinju treba pomoći

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
02.05.2020.
u 13:11

Na redovnoj konferenciji za novinare gradonačelnik je pozvao Vladu da čim prije donese zakon o obnovi

Očekujem od Vlade da u najskorije vrijeme iziđe zakon o obnovi kako bi mogli početi sa sanacijom grada.

Apelirao je tako gradonačelnik Milan Bandić na redovnoj konferenciji za novinare nakon sjednice Stožera civilne zaštite Grada Zagreba. Kako bi čim prije počeli s obnovom, idući tjedan, najavio je, formirat će i savjet stručnjaka koji će koordinirati obnovu, a pet posto od štete, koliko se maksimalno može isplatiti prema trenutnom zakonu, nazvao je sramotnim.

- Tih pet posto može isplatiti Vlada, ne Grad. Postotak treba povećati i odrediti da se mora znati kome se isplaćuje – rekao je Bandić, a na pitanje kad bi mogao biti donesen zakon nije dao konkretan odgovor.

- Mi smo u roku od tri dana kad je izašao prvi draft prijedloga zakona dali naših devet točaka sugestija, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis uputio ih je resornom ministru. Poslije toga premijer je sazvao radni sastanak na temu zakona u NSK, a nakon toga nemamo nikakvog odgovora. Čekamo taj dokument kao "ozebli sunca" – rekao je Bandić i dodao da bi se trebalo voditi socijalnim kriterijem. Dosad su primili, kazao je, 13.133 zahtjeva za naknadu štete.

- Treba pomoći onima kojima je to jedini krov nad glavom, onima koji imaju puno djece ili su bolesni. Moja baka je znala reći – debeloj guski ne treba mazati vrat, ali sirotinju treba pomoći – govorio je Bandić i dodao da se još ne može procijeniti kolika je razina štete kao posljedica potresa.

- Nisam pametan kao neki, neki su je već izračunali. Ne mogu biti tako neozbiljan niti neodgovoran da se igram procjene – rekao je, aludiravši na izračun štete od 42 milijarde kuna, koji je iznio ministar graditeljstva Predrag Štromar, a koji su izračunali stručnjaci. Do konca idućeg tjedna očistit će se, istaknuo je, Donji i Gornji grad, a onda i Kašinu, Šestine i cijelu podsljemensku zonu.

– Sve ćemo "polizati" – slikovit je bio gradonačelnik i naglasio da unatoč popuštanju mjera po pitanju koronavirusa ne smije biti opuštanja. U posljednja dva dana, izvijestio je i Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", testirano je 350 osoba na Covid-19, a prekjučer je novootkriven jedan bolesnik, dok na Praznik rada niti jedan. Trenutno u Zagrebu, rekao je Šostar, ima 466 oboljenih, 351 je izliječenih, a testirano je više od sedam tisuća ljudi.

Stožer je pozvao građane da se suzdrže od parkiranja na mjestima na kojima to nije dozvoljeno.

Stipo Mandić iz Policijske uprave zagrebačke kazao je da su u protekla dva dana zabilježena tri slučaja kršenja odluke o radu ugostiteljskih objekata te 15 kršenja samoizolacije. Dodao je da je na području Zagreba, od 22. ožujka do danas, zabilježeno 36 kaznenih djela provala, odnosno 18 ih je bilo u pokušaju.

Komentara 6

TK
Ten-kre
14:23 02.05.2020.

A gdje su nestali novci grada za takve situacije? Kamo su isparili?

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
13:36 02.05.2020.

Koalicijski partner HDZ-a je u potpunosti izgubio kompas.

KO
Kokoiduhovi
11:12 03.05.2020.

Kako su se partneri; Gradonačelnik i Premijer dogovorili, tako će biti. Mi smo tu samo da sve to platimo. Na svaki način.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije