Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promocija

Baltazar smjestio Zagreb na znanstvenu kartu Europe

01.07.2014.
u 15:15

Najpoznatiji hrvatski profesor hit je u Skandinaviji, gdje je pomogao Zagrepčanima na sajmu znanosti

Profesor Baltazar najbolji je način za predstavljanje Hrvatske i Zagreba u inozemstvu. I to na najjačoj svjetskoj znanstvenoj konferenciji Euro Science Open Forum (ESOF) u Danskoj, na kojoj je sudjelovala Mreža popularizatora znanosti, ekipa koja radi na projektu ZEZ-a u Zagrebu, prvog znanstvenog edukativno-zabavnog centra.

Podsjetimo, ekipa ZEZ-a u Danskoj je predstavila interaktivno mapiranu knjigu koja se lista putem senzora, a u kojoj profesor Baltazar rješava probleme vezane uz ekologiju. Također, posjetitelji festivala popularizacije znanosti mogli su pogledati i kazališnu predstavu "Profesor Baltazar goes green", a u pauzama predstave i crtiće "Profesor Baltazar"

Uspjeh na konferenciji

A upravo to pokazalo se ključnim za uspjeh na konferenciji, pa su tako ZEZ-ovci dobili brojne pohvale od Danaca za kreativnost. A riječi hvale nisu izostale ni iz Zagreba, grada koji su sudionici znanstvene konferencije tako dobro predstavili.

– Turistička zajednica Grada Zagreba vidjela je u ovom projektu i velik turistički potencijal. Pogotovo zato što je profesor Baltazar jako poznat animirani lik u Skandinaviji. Iskoristili smo ovu priliku i da na konferenciji promoviramo grad kao turističko i kongresno odredište – objasnila je direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, a dogradonačelnica Zagreba Sandra Švaljek istaknula je kako je znanost vrlo važna za razvoj grada.

Povelja o europskim gradovima

Od ožujka ove godine Zagreb je potpisnik Povelje o europskim gradovima znanstvene kulture, napomenula je Švaljek.

– Znanost i njezino razumijevanje smatramo važnim, pa snažno podržavamo događanja poput Noći istraživača i Znanstvenog piknika. Drago nam je što je Mreža popularizatora znanosti iz Zagreba uspješno predstavila sebe i naš grad na ovogodišnjoj konferenciji Euro Science Open Forum i Znanost u gradu u Kopenhagenu – rekla je dogradonačelnica Švaljek.

Cilj Euro Science Open Foruma je stvoriti otvorenu platformu gdje se razne organizacije, znanstvena zajednica, političari i poslovni ljudi mogu susresti i s različitih aspekata raspravljati o svim temama povezanih sa znanošću, a za dvije godine domaćin znanstvene konferencije bit će Manchester.

Podsjetimo, ekipa ZEZ-a ove je godine dobila i pohvale direktora znanstvenog centra Experimentarium Kima Herleva, koji je istaknuo da je izlaganje ZEZ-ovaca na festivalu znanosti, uz kombinaciju predstave, animiranih filmova i interaktivne knjige dala svima priliku da sudjeluju i nauče nešto novo o Zagrebu, profesoru Baltazaru i hrvatskoj popularizaciji znanosti.

>>S novim terminalom zračne luke Zagreb će biti prava turistička zvijezda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije