Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Retro Zagreb

Babinjak je bila špica, imao je i miss i Baywatch

Kupalište na Savi
Foto: Zagreb kakav je bio nekada/Facebook
1/11
07.07.2016.
u 11:59

Podignuto je 1928. nedaleko od današnjeg Studentskog doma Stjepan Radić. Imalo je 900 kabina, 560 ormarića, tri plivačke košare na splavi...

Neupućene pogled na obalu Save ispod Jadranskog mosta neće privući. No, puno je još onih koji se sjećaju kultnog mjesta kojim se ovaj put bavimo u rubrici što nastaje u suradnji s Facebook grupom Zagreb kakav je bio nekada. Gradsko je kupalište na Savi mjesto gdje se kupalo, sunčalo i španciralo ili pilo hladan špricer ili pivo, već kako je kome bio gušt.

Prvo za nudiste

U doba gradonačelnika Vjekoslava Heinzela podignuto je 1928. nedaleko od današnjeg Studentskog doma Stjepan Radić veliko kupalište s 900 kabina, 560 ormarića, 36 većih društvenih kabina na obali i 12 manjih na samoj splavi na Savi te tri plivačke košare, bazena, na splavi. Za sunčanje i ležanje služile su daske i ležaljke, a kome do toga nije bilo stalo, mogao se relaksirati i okrijepiti u obližnjem restoranu. U to doba vodilo se računa o ćudoređu, pa su se žene sunčale na Babinjaku, po kojemu i danas mnogi pamte savsko kupalište, a služio je i kao prvo nudističko sunčalište u Zagrebu, vjerojatno i u zemlji, među rijetkima u Europi. Kako se često navodi, za one sa zdravstvenim problemima. Posjećenost se mjerila u tisućama, navodno čak i do desetak. Na savskoj se plaži birala i miss, a imala je i svoju čuvarsku službu, baš kao Baywatch!

Zagrepčani su se kupalištem koristili sve do kraja 60-ih godina, kada voda više nije bila toliko čista. I velika poplava 1964. uzela je svoj danak odnijevši jedan njegov dio. U tom trenutku bilo je to najveće riječno kupalište u Europi. Zagrepčani ipak nisu odustali te su kupalište i dalje koristili za sunčanje, no ono malo-pomalo biva nagrizeno zubom vremena. Unatoč brojnim apelima, gradski oci nikada nisu smogli volje i novca da ga temeljito obnove. Iako su javnosti prezentirani vrlo atraktivni planovi za to, pogled je više bio usmjeren prema obližnjem Jarunu.

Ništa od 30 milijuna

No, sve prekida veliki požar 1993., pa drugi iste godine, još dva 1995. Više nije bilo spasa, temelji su srušeni 1996., kupalište nestaje gotovo bez traga. Tek će se obilaskom pronaći poneki detalj poput metalnog sidra za sidrenje splavi. I tada se nije odustajalo, postojao je projekt kojim bi se kupalište obnovilo, no 30 milijuna kuna nije želio dati nitko. No, postoji dokument koji će spriječiti da kupalište zauvijek potone u povijest: kultni film “Tko pjeva zlo ne misli”.      

Komentara 4

DU
Deleted user
12:00 14.07.2016.

Kako ljudima nije jasno da Zagrebom ne upravljaju Hrvati a nikad nisu takorekuć ni upravljali .Malo pogledajte povijest gradonačelnika i baš tih tuđinaca briga za zagrebačkom tradicijom ,uglavnom svi misle da s njima svijet započima. Nije samo zatrt babinjak ,sveve je zatrto . Budimo otprti igrači kad ste čuli zadnji put neku popevku na javnom mjestu .Gdje se to može pojest neko staro zagrebačko jelo ,popit pravi gemišt itd,itd.Ako netko misli da nema novaca za održavanje tradicije ond ne znam kako ima Beč , Budimpešta , kad opće nemaju Prirez. Koga još briga za Zagreb . Dajte meni sve ja vama ništa.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
17:03 07.07.2016.

to su bila vremena!

Avatar Honduras
Honduras
00:04 08.07.2016.

ne znam zašto se ovaj novinar toliko iščuđava što kupalište nije obnovljeno - pa koji bi bolesnik ulupao tolike milijune za nešto što nitko ne bi koristio??? tko normalan bi se danas kupao u savi??? bi li ovaj "pametni" novinar uložio svoje novce u jedan tako besmislen projekt???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije