Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

“ArtEcology” fotografije i skulpture dio su borbe za spas mora i oceana

Zagreb: Otvorena je izložba   fotografija i skulptura pod nazivom Art Ecology – Art for the Oceans
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
23.10.2020.
u 13:00

U postavu su objektivom zabilježene akcije čišćenja Jadrana i djela Stephana Lupina

Svake godine u morima i oceanima završi više od osam milijuna tona plastike, Pacifikom pluta hrpa smeća veličine Teksasa, a zbog zagađenja je već 500 pomorskih lokacija proglašeno mrtvim zonama. Ako ovako nastavimo, do 2050. u morima i oceanima bit će više plastike nego ribe, no srećom, na globalnoj razini pojavljuju se međunarodne inicijative koje nastoje sačuvati njihovu floru i faunu te očistiti podmorje.

Jedna od njih je i OACM, svjetska organizacija za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera koja je u Francuskom institutu organizirala izložbu fotografija i skulptura “ArtEcology – art for the Oceans”. I to uz potporu Francuske ambasade, a otvaranje izložbe, koju čine fotografije društva Ocean Alliance snimljene u akcijama čišćenja jadranskog dna i skulpture koje potpisuje Stephan Lupino privuklo je mnoge poznate. Među okupljenima su bili i veleposlanici Francuske, Crne Gore i Kazahstana, bivši predsjednik Stjepan Mesić te glazbenik Jurica Pađen.

21.10.2020., Zagreb - U Francuskom institutu odrzana je izlozba skulptura i fotografija Stephana Lupina i Kristijana Curavica pod nazivom Artekcology Art for the Oceans. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

– Ljudi štite ono što vole, a ja volim more. Prije deset godina započeli smo projekt čišćenja jadranskog dna, a dosad smo izvadili oko 50 tona otpada. Sav otpad koji vidite na fotografijama izvadili smo vlastitim rukama – kazao je Kristijan Curavić, ronilac i predsjednik organizacije Ocean Alliance koja u čišćenju Jadrana surađuje s OACM-om.

Umjetnički radovi Stephana Lupina pak u kontrastu su s potresnim fotografijama onečišćenja jadranskog podmorja. Njegove skulpture, pomalo nalik na toteme drevnih naroda, izrađene su od naplavnog drva i ekoakrila na bazi vode.

Izložba je otvorena do 1. studenoga i prodajnog je karaktera, a sredstva će biti donirana za nastavak čišćenja Jadrana od plastike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije