Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sjaj parka Grič

Arhitekt Marijan Hržić: Testirao sam svaku klupu

Park Grič
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
23.08.2017.
u 10:00

U trećoj, posljednjoj fazi rekonstrukcije, vrijednoj 6,4 milijuna kuna, radilo se šest mjeseci, a nova atrakcija uskoro bi se trebala otvoriti

Prije no što su u gornjogradski park Grič postavili 29 klupa, idejni tvorac njegova novog izgleda, arhitekt Marijan Hržić, isprobao je svaku poziciju da bi odredio mjesta s najboljim pogledom. Učinio je to pomoću pomične klupe, a potom su kopali temelje za statične. Izradili su replike onih koje su nekoć ondje stajale, okrenute “leđima” jedna od druge. Pa jedna gleda na Donji grad, a druga na park...

Rasvjeta na kulama

Klupe su završni detalji u uređenju parka u kojem se posljednjih dana radi sve u 16 ne bi li se zgotovio do kraja tjedna. Tako napokon završava projekt koji je počeo još 2003. godine arheološkim istraživanjima koja su trajala do 2008. Uslijedio je njihov novi krug, od 2012. do 2016. godine, a treća, posljednja faza uređenja, vrijedna 6,4 milijuna kuna, trajala je šest mjeseci.

– Preostaje još spojiti plinsku instalaciju u lampama, urediti rasvjetu srednjovjekovnih bedema i obje kule, postaviti koševe za smeće, stube obložiti kamenom... – nabraja arhitekt Hržić, koji je na gradilištu svaki dan i fotografira napredak. Sprijateljio se i s radnicima kojih, dodaje, nema puno, ali znaju posao. Uredili su šetnice i krajboraz te postavili dvije pumpe za vodu, a baš su jučer i testirali vodu kako bi prikazali svu raskoš nove fontane, replike one s kraja 19. stoljeća.

– Originalna fontana autora Ivana Rendića uklonjena je pedesetih, a ostaci su joj u Muzeju za umjetnost i obrt. Repliku je izradila kiparica Zvonimira Obad – govori Hržić dok šećemo parkom, napominjući da je na projektu rekonstrukcije radila stručna skupina u kojoj su bili povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević, arhitekt Dražen Juračić te pročelnik Ureda za zaštitu spomenika Silvije Novak.

Anžuvinska palača

Istraživanja su, pak, provođena uz nadzor arheologa Borisa Mašića i Buge Pantlik, a sada će, prema Hržićevoj ideji, biti prikazano sve što su pronašli. Osim nekadašnjeg zapadnog bedema grada iz 13. stoljeća, koji su otkopali, tu su i ostaci anžuvinske palače, dvije kule te stare srednjovjekovne kuće. Arheolozi rade i šest infopanoa, na kojima će se pokazati kako su nekoć izgledali bedemi, ali i groblje koje je ondje bilo do 1620.

– Postavit će se i nadzorne kamere, a trebat će nekako upozoriti građane i turiste da se ne penju na ostatke starih zidina jer su to vrijedni povijesni nalazi koje će sad moći vidjeti svi koji dođu na Gornji grad – zaključuje arhitekt Marijan Hržić.     

Komentara 2

SN
Snasasasalasa
13:53 23.08.2017.

Napokon strucnjak na djelu. Hvala Bogu !

TO
tolitol
19:42 23.08.2017.

da sam i to dočekao da su se pri takvim rekonstrukcijama konačno dosjetili postaviti nadzorne kamere kako taj silni i skupi posao ne bi pao žrtvom nekolicine vandala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije