Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gdje kupiti parking-kartu u Zagrebu?

U funkciji nije 70 posto aparata. Ali možete po kartu na kiosk do kojeg imate 135 metara

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
10.03.2021.
u 11:55

Na njima su istaknute obavijesti o četiri alternativna načina prodaje

Najbliža lokacija za kupnju karte su iNovine kod Gupčeve zvijezde 2, a do tamo trebate pješačiti točno 135 metara. Mnogi vozači, prema svemu sudeći, ovakve poruke Zagrebparkinga na tristotinjak parkirališnih aparata za kupnju karata koji čekaju svoj red na fiskalizaciju nisu zamijetili. Ukupno ih je 427, kao što smo već pisali, a ni mjesec dana poslije nije se ništa promijenilo pa računica i dalje kaže da 70 posto aparata nije u funkciji. No, kako se parkiranje svejedno platiti mora, vozačima su ponuđena četiri alternativna načina na koja to ipak mogu napraviti. Dakle, osim kupnje na kioscima, kovanice i novčanice trenutačno zamjenjuju mobilna aplikacija ZgPark, SMS poruke i ePK portal Zagrebparkinga.

Zakon vrijedi od 1. siječnja

To objašnjava zašto se rijetko može vidjeti automobil u gradu s parkirnom kartom na vjetrobranskom staklu. A što se tiče aparata koji nisu, recimo to tako, u gotovinskoj funkciji, trebali su biti već nadograđeni ili zamijenjeni novima jer je s prvim danom ove godine, podsjetimo, na snagu stupio novi Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Prema njemu u svaki stari uređaj treba ugraditi program kroz koji će on biti spojen s Poreznom upravom ili ga zamijeniti novim koji to već ima.

– Zbog brojnih izazova u poslovanju koje nam je donijela protekla 2020. godina obilježena epidemijom koronavirusa, nažalost nismo mogli utjecati na brzinu odvijanja svih postupaka potrebnih za izvršenje nadogradnje, no svakako ćemo učiniti sve da se nadogradnja izvrši u najkraćem roku. Na svim novijim parkirališnim aparatima moguće je kupiti kartu, a oni stariji, nabavljani od 2000. do 2006. godine, u fazi su tehničke prilagodbe – kažu nam iz Holdingove podružnice. Na takvim uređajima, dodaju, nalazi se obavijest na kojoj su ispisani svi ostali načini na koje korisnici mogu kupiti parkirališnu kartu.

– Dakle, aparati podružnice Zagrebparkinga predstavljaju samo jedan od načina kupnje karata. Na onima koji privremeno nisu u funkciji nalazi se obavijest na kojoj su ispisani svi ostali spomenuti načini na koje korisnici mogu kupiti parkirališnu kartu. Sadrže i prilagođenu obavijest o najbližoj lokaciji kioska Tiska ili iNovina ili pak drugog aparata na kojem je također moguće platiti – poručuju iz Zagrebparkinga. Čini se, prema ovome, kako su upute jasne, no neke to zbunjuje pa misle da se platiti ne mora jer aparat ne radi, ali u realnosti to baš nije tako. Drugi su se prilagodili modernizaciji i digitalizaciji pa kažu da im je plaćanje preko mobitela već prešlo u naviku.

– Kartu mi je najlakše kupiti slanjem poruke. Lakše je upisati registraciju nego tražiti kiosk koji je ponekad na drugom kraju parkinga ili više od desetak minuta hoda – veli Anamaria Filipančić.

Ma i bolje je uzeti mjesečnu

A uz SMS, Mato Galić smatra kako je najjednostavnija mogućnost kupiti mjesečnu kartu.

– Gradska posla kod nas uvijek idu nešto sporije. Parking u Zagrebu stvarno je teško pronaći, a aparat koji radi još teže. Ovdje ima puno uredskih prostora, pa većina zapravo kupuje godišnje ili mjesečne karte, što je mnogo bolje, jednostavnije i efikasnije – tvrdi Galić. S njim se slaže Luka Ivanić koji dodaje da je čak i bolje rješenje kupiti godišnju kartu i tako 365 dana biti miran. Ivo L. pak kaže kako ljudi, i uz nove aparate, preferiraju alternativne načine plaćanja jer je na ovim novima teško naći otvor za ubacivanje kovanica.

– Upravo zbog tih detalja, ali i zato što većina aparata nije radila, ljudi radije plaćaju putem mobitela ili na kiosku ako već postoji – zaključuje.

Ključne riječi

Komentara 11

DI
dino85
15:08 10.03.2021.

Cjeli sistem je postavljen za pljačku preko odvjetnika i ovrha. Sam sam iskusio, dok sam otišao do kioska i nazad uplatnica je već bila pod brisačom. Što reći, u što god uprete prstom, naš predsjednik vlade nema pojma.

PR
Prezvuršt
14:54 10.03.2021.

Stvarno smo glup narod, kad si dozvoljavamo da Zagrebparking iz nas pravi budale već skoro pa 30 godina.

TM
trade_mark
11:11 11.03.2021.

tak je to kad se šmrče bijelo, zobaju se plave tabletice, kupuju se bundice i zlato... a grad propada. bude to natalija sve posložila, sam da dođe malo k sebi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije