Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena Akcija

Antiglobalisti sutra prosvjeduju protiv EBRD-a

zeleni
Zelena Akcija
13.05.2010.
u 14:32

Obilje je primjera i u Hrvatskoj tako i u ostalim državama pod "patronatom" Europske banke u kojima nije vođeno računa o zaštiti okolišta, komentirali su u Zelenoj akciji najavljujući sutrašnji prosvjed.

Dok se Zagreb nasmijanom dobrodošlicom raduje Godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja počinje sutra i koja je u grad podno Sljemena slila gotovo 2000 financijskih stručnjaka i popunila hotelske kapacitete, Zelena akcija uz pomoć volontera gotovo iz cijele Europe priprema se za sutrašnji prosvjedni performans kojim će nastojati poslati što glasniju poruku antiglobalista protiv te moćne novčarske institucije za pomoć zemljama jugoistočne Europe i bivšega Sovjetskog Saveza.

- Zagreb ima trajnu uspomenu na ulaganja EBRD-a - ocijenio je Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije na današnjoj konferenciji za novinare, podsjećajući na izgradnju pročišćivača voda glavnoga grada u Resniku. Riječ je o dubioznom projektu s čudnom financijskom konstrukcijom koji je na početku stajao 176 milijuna eura, da bi potom bio finaliziran u 2007. godini sa 326,7 milijuna eura, objasnio je.

Osim što je dvostruko porasla cijena projekta u kojega je Europska banka ulagala, za dvostruko veći novac nismo dobili i postrojenje za završno zbrinjavanje mulja, već nas sada ta ista banka nudi izgradnju spalionice, komentirao je predsjednik Zelene akcije najavljujući za sutra prosvjedni performans volontera u središtu Zagreba.

- EBRD ima i pozitivnih projekata; na koncu to je najveći ulagač u zemlje jugoistočne Europe, pohvalila je Fidanka Bacheva – McGarth, koordinatorica Bankwatch organizacije dodajući kako je upravo zahvaljujući toj instituciji na prostorima tranzicijskih zemalja financijska kriza udarila znatno manjom žestinom.

No obilje je primjera kako u Hrvatskoj tako i u ostalim državama pod "patronatom" Europske banke u kojima nije vođeno računa o zaštiti okoliša, sociološkom utjecaju poput davanja zelenog svjetla za izgradnju nuklearki, željezara ili termoelektrana protiv kojih će biti usmjeren i sutrašnji prosvjedni performans.

Komentara 8

AU
autoritet
16:21 13.05.2010.

ova ekipa bi zaista trebala potražiti posao... ono, rad, plaćanje poreza i slične tričarije umjesto da u 40-toj dangube po ulicama

UK
Ugo Kajvez
20:40 13.05.2010.

Čim više ljudi i to mladih tim bolje ........

TV
tvrtko3
07:57 14.05.2010.

Ima li išta na ovoj planeti što je za ovu ekipu iz zelene akcije prihvatljivo? Sad ni pročišćivači otpadnih voda nisu ekološki poželjna rješenja a koliko su spalionice smeća opasne po okoliš govori činjenica da su je Njemci među ostalima izgradili i u gradu Muenchenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije