Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLANOVI ZA GRAD

Analiza zagrebačkog GUP-a: Tri nove crkve, podzemne garaže...

Zagrebački GUP
Foto: Pixsell/Vecernji.hr
1/6
08.02.2020.
u 21:57

Amandmanima bandićevaca planira se širenje groblja Mirogoj, a područje parka u Sigetu HDZ želi vidjeti u mješovitoj, uglavnom poslovnoj namjeni

Amandmani na zagrebački GUP koji su podnijeli osobno zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, klub zastupnika njegove stranke te HDZ, među ostalim predviđaju brojne prenamjene zelenih površina u mješovite, stambeno-poslovne, ali i gradnju novih crkvi, podzemnih garaža...

1. U veslačkoj ulici umjesto sportske - poslovna namjena

Na vrlo atraktivnoj lokaciji u Veslačkoj ulici koja se proteže do nasipa, predlaže se promjena sportske zone u mješovitu, pretežno poslovnu, uz objašnjenje da nema potrebnih 5000 četvornih metara za sportsku zonu.

Milan Bandić izviždan ispred Skupštine

2. kod avenije gojka šuška stambeno-poslovne zgrade

Na prostoru između Avenije Gojka Šuška i Svetošimunske ceste umjesto sportsko-rekreacijskih sadržaja gradile bi se stambeno-poslovne zgrade. Obrazloženje bandićevaca za to je da taj prostor na križanju dviju ulica nije primjeren za sportske sadržaje.

3. Podzemna garaža na trgu Johna F. Kennedyja jer “nedostaje parking”

Uz garaže koje se planiraju u Donjem gradu, sad i na etažama koje mogu biti veće od -2, na Kennedyjevu trgu također se planira podzemno parkiranje jer ga, prema objašnjenju, nema dovoljno, a ondje su Ekonomski fakultet te je u blizini maksimirski stadion.

4. Parkirati ispod zemlje moći će se i na trgu Franje Tuđmana

Također zbog nedostatka parkirališnih mjesta, obrazložili su bandićevci, i na ovoj bi lokaciji dobro došla podzemna garaža.

5. kod Doma sportova podzemna garaža i stanovi

Na križanju ulica Velimira Kljaića i Metalčeve kod Doma sportova predlaže se pak prenamjena parkinga u mješovitu zonu, pretežno stambenu uz gradnju podzemne garaže. Iako se radi o postojećem parkiralištu, u obrazloženju za taj amandman navodi se rješavanje parkiranja u toj zoni.

Video: Ostojić o GUP-u i Bandiću

6. javna zona oko Miramarske postala bi stambena

Objašnjenje je to bandićevaca koji su na GUP priložili amandman za pretvaranje zone oko Miramarske, u blizini Ličke, sa zone Z4 u M1. Znači, javnu gradsku površinu odnosno tematsku zonu žele vidjeti kao mješovitu, pretežno stambenu.

7. prenamjena zelene zone sjeverno od Mirogoja, širilo bi se groblje

Bandićevci misle i da bi se zelena površina sjeverno od Mirogoja trebala prenamijeniti jer ondje bi se u budućnosti trebalo proširiti samo groblje.

8. koridor produljene stonske u Središću neće pregaziti park

Park u Stonskoj u Središću ostat će zelena površina. Preko parka trebao je ići koridor produljene Stonske, i to od ulica Vojina Bakića i Damira Tomljanovića Gavrana, ali o brisanju koridora jednak su amandman uputili i HDZ-ovci i sam gradonačelnik Bandić.

9. crkva će biti i na Savici, ali ne u prethodno planiranom parku

Oko crkve na Savici vodile su se polemike mjesecima, održavali su se i prosvjedi, a od njezine gradnje u tamošnjem se parku odustalo. Amandmanima koje su uložili HDZ i Bandić, planira se njezino smještanje uz savski nasip.

10. na Kajzerici jedna od tri planirane vjerske građevine

Na području omeđenom Dolinarovom i Cimermanovom ulicom na Kajzerici bandićevci, ali i HDZ amandmanom planiraju jednu od tri crkve koje su “ubacili” u GUP.

11. crkva se amandmanima gradi i na Jakuševcu

Kod Tišinske ulice, točnije kod Tišinskog III. odvojka na Jakuševcu i Bandić i HDZ također su planirali smjestiti crkvu.

12. Stambene građevine uz donju postaju žičare

Bandićev skupštinski klub predlaže iz zelene u mješovitu zonu pretvoriti područje uz donju postaju buduće sljemenske žičare u Gračanskom dolju. Kažu da su građevinske dozvole za stambene građevine već ishođene.

13. umjesto društvene namjene - trgovački centar

Na prostoru između Avenije Većeslava Holjevca i Zahradnikove ulice predložena je prenamjena iz društvene u poslovno-trgovčku namjenu uz objašnjenje da je na tom dijelu već sagrađeno dosta poslovnih građevina.

14. zelene površine na Medveščaku postale bi mješovita zona

Sadašnji zeleni prostor u ulici Medveščak, kod ulice Mije Sinkovića amandmanom Bandićeva kluba prenamijenio bi se u mješovitu zonu.

15. umjesto sportskih igrališta, u Štefanovcu poslovna zona

Između ulice Štefanovec na zapadu i tamošnjeg potoka na istoku planirana su sportska otvorena igrališta. Bandićevci su u amandmanu utvrdili da ondje ionako nema dosta mjesta za sport, pa neka se područje pretvori u mješovitu, pretežno poslovnu namjenu.

16. na Zelengaju na livadi žele pomoćne građevine

Na Zelengaju pak bandićevci žele prenamijeniti zelene površine u stambenu namjenu jer smatraju da na toj livadi trebaju tamošnji stanovnici dobiti prostor za dvorište i pomoćne građevine.

17. u ulici Ivice Drmića umjesto šire ceste poslovne zgrade

U Ulici Ivice Dimić, prema amandmanu bandićevaca, umjesto proširenja cesta gradili bi se poslovne zgrade.

18. umjesto parka u Sigetu gradile 
bi se poslovne zgrade

Trokut oko autopraonice, omeđen Avenijom Većeslava Holjevca, Trgom Svetog križa i Parkom Hrvatske mornarice u Sigetu HDZ-ovci žele prenamijeniti iz zemljišta predviđenog za javni park u ono mješovite, pretežno poslovne namjene. Njihovo objašnjenje: “prostor nije primjeren za javni park”.

19. livada uz KBC Sestre Milosrdnice u mješovitu zonu

Društvena namjena u mješovitu pretvara se 300 metara od KBC-a Sestre milosrdnice. Ne treba ondje livada, zaključuju bandićevci, jer je ionako napuštena.

20. zelena površina u Dobojskoj za stambenu namjenu

U Dobojskoj ulici pak zelena površina bila bi pretvorena u mješovitu, pretežno stambenu zonu.

Ključne riječi

Komentara 7

IG
Igi125
15:17 09.02.2020.

Duz Avenije Gojka Suska odnosno po nogostupu i zelenoj povrsini svakodnevno se moze vidjeti dosta rekreativaca i bilo bi ljepo kad bi se ta povrsina uredila i spojila na neki nacin sa Maksimirom i parkom Dotrscina. Na tom potezu nalazi se i bolnica, policijska akademija, tako da bi gradnja stambenih zgrada samo jos vise pogorsala ionako losu prometnu situaciju. A ona golema Borg kocka u Gracanima za novu zicaru je samo jos vise nagrdila ovaj nekad ljepi kvart.

DO
doktorica
16:53 09.02.2020.

koje poslovne zgrade-dok toliko zgrada zvrji prazno on bi zidao nove,uništeno obrtništvo,uništena proizvodnja,hiperprodukcija betonjara,uništavanje zelenih površina,po ukusu novopridošlih"stručnjaka"-prestrašno.

MA
malaliba
08:34 13.02.2020.

Uništimo što više zelenih površina, i ogradimo se betonom, to je po meni poruka ovog GUP_a. Dali je itko od dežurnih "mudraca" došao na ideju da pitaju struku što oni misle o tome....ali ne "poslušnike" već neovisne, ili barem one koji vole ovaj grad?! Crkve su jako značajne građevine za ovaj grad....puna mi ih je pipa, prestala sam ići u crkvu jer mi se gadi način na koji se miješaju u sve što ih se ne tiče, osim toga izbaciti vjeronauk iz škola, ionako ako hoće dijete ići na pričest mora ići u crkvu na vjeronauk, koje su to gluposti.Postoji Crkva u Utrinama i u Dugavama čemu onda još jedna na Savici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije