Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETI CVJETANJE ALGI

Analiza vode pokazala da tri najveće plaže na Jarunu nisu za kupanje

Zabava na vodi sa “zagrebačkog mora” morat će se preseliti na Bundek
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
24.04.2018.
u 18:08

Lokacije na koje dnevno zna doći i do 14 tisuća Zagrepčana ne preporučuju se za osvježenje, pa će se po to morati na Bundek

Onaj tko se zaželi mora, morat će – na more. Jer na onom zagrebačkom od ove godine osvježavanja, uz već standardni Otok Univerzijade, neće biti ni na Velikom i Malom jezeru, lokacijama koje dnevno zna posjetiti i do 14 tisuća kupača.

Stari problem?

– Kakvoća vode na tim jarunskim plažama za prethodnu sezonu kupanja ocijenjena je nezadovoljavajućom – objasnili su u Gradu analizu koju je napravio Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar, pa za sezonu kupanja 2018., koja počinje 1. lipnja, predložili Otok veslača i Otok Trešnjevku. Plaže su to koje dnevno posjeti stotinjak Zagrepčana, a na njima je maksimalan broj kupača 500, odnosno otprilike isti broj koliko ih se dosad dnevno kupalo na Malom jezeru.

– Temperatura vode ljeti je otprilike 25 stupnjeva i idealna je za plivanje. Kupam se ovdje već 25 godina i nikad se nikome ništa od vode nije dogodilo. Mislim da ne treba nepotrebno dizati paniku – rekao nam je Ivan Majić, kojeg smo jučer sreli na Malom jezeru na sunčanju. Za ulazak u vodu, objasnio je, još je prerano, ali čim počne sezona kupanja, ne treba čekati.

– Ovdje imamo spasioce, a na panou piše kakvoća vode i možete je pratiti ako vas je strah – objasnio nam je. U zagrebačkom moru pridružit će mu se i Marko Briški, koji cijeli život živi na Jarunu.

– Prijašnjih se godina kupalo puno više ljudi, ali još ima onih koji rado dolaze, a i ja sam među njima. Čini mi se da je, unatoč analizi, voda u redu – rekao je Marko Briški, ali s njim se nikako ne slaže “Andrija Štampar”, u čijem izvještaju stoji da je od ožujka do rujna 2017. godine na Jarunu uzeto 156 uzoraka na 16 kupališnih mjesta, a uzorkovanje je obavljeno i ove godine. Dolaskom ljeta očekuje se cvjetanje jezera, odnosno povećanje broja algi i dodatno smanjenje kvalitete vode, pa u Zavodu savjetuju mjerodavnima često čišćenje i odmuljivanje dna.

– Na prvi pogled vidi se da voda nije baš čista, a čini mi se da je takva već dvije-tri godine – rekla je Nikolina Vulić koju smo jučer sreli u šetnji uz jezero. I u pravu je, jer upravo 2015. prvi se put dogodilo da se na određenom dijelu Jaruna nije moglo kupati. U pitanju je bio Otok Univerzijade, na kojem se ni danas ulazak u vodu ne preporučuje unatoč tome što je prije tri godine gradonačelnik Milan Bandić obećao nabavu stroja za odmuljivanje jezera, no doznajemo da on na Jarunu nije bio ni jednom.

Voda je hladnija

Puno je bolja situacija na Bundeku, gdje će Zagrepčani ove godine uživati na istočnoj, zapadnoj i južnoj obali Velikog jezera. Prosječan broj kupača na tim je plažama stotinjak dnevno, odnosno u najboljem slučaju u jednom se danu pojavi njih petsto, a u Gradu očekuju da će se dio jarunskih kupača preseliti upravo na Bundek. Voda je, stoji u izvješću “Štampara”, odlična, ali u prosjeku oko dva Celzijeva stupnja hladnija od one u Jarunu.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
00:07 25.04.2018.

Hm, koja budalaština od članka. Ako voda ne valja na Jarunu, na kojem se kupa 14 tisuća kupača dnevno, kako će se dio tih preseliti na Bundek, gdje ih se kupa oko 500 dnevno, a po ljeti, ta mlakica tamo skoro da presuši.

Avatar links
links
07:22 25.04.2018.

a na Bundeku je sigurno ok... bara u centru grada

DO
dopizdilomi
08:02 25.04.2018.

Imamo fontane u njima je voda čista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije