Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Performans

Aktivisti Zelene akcije prosvjedovali zbog Plive i Kvasca

Prosvjed Zelene akcije ispred Plive (1)
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/7
26.01.2012.
u 13:08

Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme i da se prestane sa zagađivanjem potoka Gorjaka u Savskom Marofu, smatraju aktivisti, a baš Hrvatske vode kao državna institucija imaju mehanizam kako to i učiniti.

"Što muljate?", poruka je udruga Zelena akcija i Ekoturistko koju su danas na transparentima izvjesili ispred zgrade Hrvatskih voda. Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme i da se prestane sa zagađivanjem potoka Gorjaka u Savskom Marofu, smatraju aktivisti, a baš Hrvatske vode kao državna institucija imaju mehanizam kako to i učiniti.

– Pliva i Kvasac već godinama ispuštaju otpadne vode u potok. Hrvatske vode nisu ništa učinile iako još od 2008. postoji studija koju je izradio Institut Ruđer Bošković, a koja pokazuje da je mulj u potoku visoko toksičan. Posebice zabrinjava visoka koncentracija antibiotika – kazao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije. Aktivisti su ispred zgrade izveli i performans. Iz plastičnih kanti na najlon su prosuli mulj kako bi upozorili na ono što se događa Savskom Marofu.

– Posljednje tri godine čeka se da se Pliva i Kvasac dogovore u kojem će omjeru financirati sanaciju koja je procijenjena na oko 80 milijuna kuna – dodao je Tomašević. Zatražili su i da se napravi istraživanje koje će biti transparentno, a kojim će se utvrditi je li došlo do kontakta između zagađenih voda iz Goljaka i vodocrpilišta Šibice.

– Vodocrpilište se nalazi samo četiri kilometra nizvodno i vodom opskrbljuje oko 120 tisuća ljudi. Tražimo da se Plivi i Kvascu uskrate vodopravne dozvole ako ne potpišu sporazum o provedbi sanacije potoka – kazala je Vlasta Petrač iz udruge Ekoturistko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije