Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urbani projekti

Aktivisti se prošetali s građanima kroz novozagrebačku potkovu

šetnja, park
Goran Stanzl/PIXSELL
07.11.2011.
u 08:45

U sklopu projekta Međuprostor građani su se s urbanističkim aktivistima, u prvom redu Sašom Šimpragom, šetali po takozvanoj Plavoj potkovi.

U posljednjih 20 godina ne može se navesti ni jedan primjer kvalitetnog urbanizma na širem području Zagreba, smatraju članovi zagrebačke “podružnice” regionalnog projekta Goethe-Guerilla koji se bavi problemima javnih gradskih prostora.
Naši su osmislili potprojekt “Međumjesta”, a prvi je korak bio – dugačak. Odlučili su građane povesti u dvije moderirane šetnje, a prva, u Novom Zagrebu, održana je proteklog vikenda.

Više od 40 građana slijedilo je u stopu urbanističkog aktivista Sašu Šimpragu, i to po tzv. Plavoj potkovi, čiji je naziv smislio upravo Šimpraga:
– Plava potkova je novozagrebačka inačica povijesne Zelene potkove, niz u cjelinu povezanih zelenih površina koje su predviđene za javne parkove, a koje su samo djelomično ostvarene.
Građani su u nekoliko sati šetnje Novi Zagreb gledali drugim očima, pa tako i naučili što je Milankovićev park. 

– To je neslužbeni naziv budućega parka uz Mamuticu koji nastoji afirmirati činjenicu da su ulice u Travnom izvorno bile nazvane po pojmovima i osobama vezanim uz astronomiju i svemir – navodi Šimpraga. Projekt u Zagrebu vodi studentica sociologije i španjolskog Antonija Komazlić. Najavljuje i dolazak arhitekta Jana Lieseganga, člana berlinske skupine Raumlabor koja u europskim gradovima izvodi intervencije u javnome prostoru.
– Mi pak planiramo u prosincu posaditi stablo ginka, možda u ulici Rebar na Kozjaku – otkriva. Sljedeća je šetnja na Gornjem gradu 12. studenoga

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije