Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu transparentni

Aktivisti: GUP-om se rade ustupci kriminalnoj politici Grada

zelena akcija (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
28.12.2012.
u 14:16

Iako su dijelom izmjena GUP-a, odnosno vraćanjem plana na onaj iz 2007. godine zadovoljni, puno je toga na čemu bi se još trebalo poraditi.

Javna rasprava o Generalnom urbanističkom planu netransparentna je jer su gradske vlasti ostavile tek šest radnih dana za sudjelovanje u njoj. Takav je stav udruga Zelena akcija i Pravo na grad. Iako su dijelom izmjena GUP-a, odnosno vraćanjem plana na onaj iz 2007. godine zadovoljni, puno je toga na čemu bi se još trebalo poraditi.

– Grad netransparentno organizira javnu raspravu. Naime, od petnaest dana u kojima se provodi, samo je šest radnih dana unutar kojih se građani mogu očitovati. U jednom dijelu ima kvalitetnih izmjena, ali jedan dio je krajnje neprihvatljiv. Dobro je što se projekti kakav je bio onaj na Cvjetnom trgu i Varšavskoj neće moći ponoviti.  Sve se vraća kako je bilo 2007. godine – kazao je Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad.

Nezadovoljni su aktivisti i time što se novim tekstom GUP-a rade ustupci, kako kažu, kriminalnoj politici Grada i to tako da se ispravci pokušavaju sada legalizirati.

– Još uvijek nemamo istražne radnje DORH-a i policije dovedene do kraja – dodao je Celakoski.

Iz Zelene akcije podržali su plan jer se izmjenama neće više ponavljati slučajevi poput onoga u Varšavskoj gdje je izgrađena rampa za privatnu garažu koju su građani platili više od deset milijuna kuna. Neće se moći graditi ni ni, kako je kazao Tomislav Tomašević, složene rezidencijalne građevine u zaštitnom zelenilu kao što je bio slučaj s Kulmerovim dvorima.

– Svinjarija koja je omogućila, izmjenama GUP-a, Ivici Todoriću da umjesto u hotelu javne namjene živi u rezidencijalnoj građevini, više neće biti moguća – kazao je Tomašević.

>>Uključite se u raspravu o GUP-u: dva sata sunca dnevno u stanu

Komentara 1

CH
chemica
17:33 28.12.2012.

Još jedan kriminalni akt Bandićeve gradske uprave. Baš gledam kartu Zagreba koja je priložena GUP-u. Urnebesno. Umjesto jedne karte cijelog grada, napravili su nekoliko desetaka rascjepkanih dijelova mape koji se moraju pojedinačno učitavati, čak i bez imena ulica! Ajde, pronađi nešto na takvoj "karti". Mulj mulj mulj. Samo da spomenem, kod prošle izmjene GUP-a si mogao lijepo skrolirati od Podsuseda do Sesveta, uz maksimalnu preglednost. Ovi su ga sad nešto mnogo zadovoljni, a samo oni znaju zašto. U komunizmu si, kao i u svakoj normalnoj državi, promjenu GUP-a imao svakih nekoliko desetljeća, a ovdje svakih nekoliko godina, samo kako bi se pogodovalo građevinskoj mafiji. Više retoričko pitanje, ali kako je moguće da se u Dubravi gradi novi Lidl na mjestu gdje je to GUP-om zabranjeno ( M1 zona, umjesto komercijalne, za razliku od obližnjeg Konzuma)? Što, bit će još jedna skora izmjena istog lopovskog dokumenta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije