Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uporni građani

Ako ne održi obećanje, idemo u novi prosvjed

Prosvjed stanovnika Španskog
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/6
24.01.2019.
u 08:35

Dan nakon prosvjeda u Španskom Bandić im najavio da će do proljeća riješiti sve probleme

Prosvjed koji se u utorak navečer održao u Španskom bio je pun pogodak jer je već sljedeće jutro gradonačelnik Milan Bandić odlučio da je vrijeme da se u tom kvartu stvari promijene. Podsjetimo, na križanju Ulice Antuna Šoljana i Ulice hrvatskih branitelja pojavilo se više od 200 ljudi, a razlog prosvjeda bila je naplata parkirališta oko četiri zgrade u kvartu i problemi poput nedostatka parka za djecu, opasnog križanja bez semafora, nedovoljno parkirališnih mjesta i prenatrpane osnovne škole.

Gradonačelnik je, poslušavši njihove zahtjeve, obećao sve, kako kaže, “popeglati do proljeća”.

Pogledajte video: Prosvjed u Španskom zbog naplate parkiranja


Parking će se i dalje plaćati

– Svaki tjedan osobno ću voditi koordinaciju koja će se baviti rješavanjem svih točaka prosvjeda. Uključit će se i predsjednik mjesnog odbora, predsjednik vijeća gradske četvrti i pročelnica Ureda za mjesnu samoupravu. Tijekom dva, tri mjeseca trebalo bi to biti riješeno – obećao je jučer Bandić. Neke točke, poput spuštanja dalekovoda, ipak se ne mogu srediti u samo nekoliko mjeseci, no, kako kaže, i to će pogurati. Gradonačelnik je po prstima “opleo” i mjesne odbore i gradsku četvrt jer da nije, kako kaže, upravo u Španskom vježbao na bageru, ne bi nikad doznao da stvari u kvartu ne funkcioniraju kako treba.

No kad je riječ o ukidanju naplate parkiranja oko četiriju zgrada u ulicama Antuna Šoljana i Vilima Korajca, gradonačelnik nema namjeru popustiti.

– Moje je osobno mišljenje da bi cijeli grad trebao imati naplatu parkirališta, bilo da se radi o podjeli na četiri ili šest zona – dodao je objasnivši da je u tim konkretnim ulicama naplata uvedena na prijedlog Vijeća gradske četvrti Stenjevec.

Ne vjeruju na lijepe oči

A prosvjednici su i više nego zadovoljni gradonačelnikovom reakcijom na prosvjed i njegovim obećanjima. Čak im ne smeta, kažu, da se naplata parkirališta nastavi ako ostali problemi budu riješeni. Vjeruju, kaže organizatorica prosvjeda Irena Babić, da je Bandić čovjek od riječi i da će učiniti ono što je i najavio. No, ne namjeravaju mu vjerovati “na lijepe oči” pa tako obećavaju novi prosvjed ako se stvari ne pokrenu do proljeća.

– Gradonačelnik je dao obećanje, a mi ćemo ga držati za riječ jer nam nitko drugi u rješavanju ovog problema ne može pomoći – kazala je ova stanovnica Španskog. A bude li novog prosvjeda, upozorava, on će biti daleko ozbiljniji i veći od onog održanog prekjučer. Stanovnici Španskog, podsjećamo, o svojim problemima glasno govore već godinama, a Gradu su podnosili peticije 2016. i 2017. godine, bez uspjeha.

Bandićevi najotkačeniji videi

 

Ključne riječi

Komentara 3

LE
LeandroZG
10:34 24.01.2019.

Kakvi naivci, bandiTu ce vjerovati na rijec? Frajer koji godinama radi tunele ispod Medvednice, tramvajsku prugu do V Gorice, sjevernu obilaznicu, koji ima preko 200 kaznenih prijava, koji se s USKOKom cuje vise nego s zenom, mamom i kcerkom zajedno, koji bi uspio proglasit Tita svecem da obavi dvije stvari odjednom, klanjanje Titu i bogosluzje obavi da ovce vide

DO
doktorica
09:42 24.01.2019.

možda će im snijeg pojesti

IB
iva.begovic
10:21 24.01.2019.

Hmm, ovi su malo bahati. Lijepo je da djecu uče demokraciji i prosvjedima ali objektivno nisu u pravu. Škola u Španskom ima dovoljno: OŠ Tituša Brezovačkog, OŠ Ante Kovačića, OŠ Malešnica, a u blizini je i dobra srednja škola. Koliko se novih naselja može pohvaliti srednjom školom? Što se tiče velikog broja učenika, on je privremen, trenutno se doselilo više mladih (bahatih) obitelji s djecom. Djeca brzo rastu i škole će za desetak godina imati duplo manji broj učenika. Primjer je osnovna škola u Sloboštini koja je u svoje vrijeme imala najveći broj učenika, a danas zjapi prazna. Inače, neki dan sam prošla Klaićevom i cijela je jedna prometna traka bila puna parkiranih vozila roditelja djece koja su na pregledu ili liječenju, a nemaju gdje parkirati. To je sramota za grad, tu bi trebalo prosvjedovati, no, roditelji bolesne djece, imaju prečih briga. Današnje mlade obitelji imaju privilegiju koju nisu imale generacije prije - majke odgajateljice koje Grad plaća (to je nemali udar na gradski proračun) i kladila bi se da među prosvjednicima iz Španskog ima puno onih koji taj gradski novac sišu. I nikad im dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije