Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čvrsta zajednica

'Akavci' 60 godina od mature: Kako su u školu išli i bosi, da bi štedjeli cipele…

23.04.2016., Zagreb - U IX gimnaziji skupili su se bivsi ucenici na 60. godisnjicu mature. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
25.04.2016.
u 10:25

Đaci iz nekadašnje XIII. gimnazije u Dobojskoj na Trešnjevci mogu nam dati lekcije o prijateljstvu i ljubavi...

Ako nam netko može održati lekciju o ljubavi i prijateljstvu, onda su to bivši učenici “a” razreda tadašnje XIII. gimnazije iz Dobojske ulice na Trešnjevci. Naime, od dana kada su izašli iz školskih klupa 1956. godine do danas sastaju se gotovo svake godine, a ljubav iz školskih klupa izrodila je i četiri braka.

– Išli smo u isti razred dvije godine, a prohodali smo na maturalnom putovanju kada smo išli iz Rijeke brodom do Boke Kotorske – prisjetio se Radoslav Golac koji nije krio suze. Uz njega je bila i supruga Silva s kojom ima dva sina. Dodala je da su se u školi dopisivali na papirićima, da su si šaputali i da ju je Radoslav nakon nastave pratio kući.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– U vezi smo bili četiri godine za vrijeme studija, a potom smo se vjenčali i iza nas je 55 godina braka – kazala je Silva Golac.

Unatoč tomu što su zakoračili već u 80. godinu, na druženja se odazovu svi koji mogu i rado prisjete školskih dana.

– Sjećam se kako su nam kolegice koje su se uvijek bolje spremile za ispitivanje šaptale i izvlačile nas za vrijeme ispitivanja. Bili smo i ostali čvrsta zajednica, a okosnicu su činila četiri braka – rekao je Marijan Špoljarić koji je zadužen za okupljanje stare družine.

Dušan Borsky i Branko Makovčić prisjetili su se kako su na dan norijade mirno šetali gradskim ulicama, no da su na maturalnom putovanju znali napraviti i spačke. Tako su dva učenika koja su čuvala torbe dok su se drugi kupali iz njih izvadili sve što se dalo pojesti, pa čak i kobasicu iz razrednikove torbe. Dubravka Kocijan-Hercigonja prisjetila se pak kako su do škole išli bosi Savskom kako bi štedjeli cipele.

– Danas među djecom nema komunikacije, nemaju međusobne odnose – zaključila je Kocijan-Hercigonja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije