Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Višesadržajni QR kod

Agrameri predstavili "Markicu zdravlja": Ako ste ste imuni na koronu, možete se slobodno kretati

Zagreb: Agrameri predstavili izborni program i kandidata Vukušića
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
26.03.2021.
u 14:34

Osim korona-statusa, sadrži i i informacije poput kroničnih bolesti, antikoagulantne terapije, alergija, postojanje implantata, status donora, i ostale važne napomene.

Na njoj će, između ostaloga, biti prikazan status imunosti na COVID-19, a ovaj status znači da bi svi građani grada Zagreba i Republike Hrvatske, koji su imuni na Covid-19 virus, mogli imati slobodu kretanja i boravka u zatvorenim prostorima. Obzirom da se radi o gotovo trećini stanovnika, kako Zagreba tako i Republike Hrvatske, znači da se sve industrije (ponajprije ugostiteljska) ne bi trebale zatvarati za vrijeme lock downa. 

Neki su to od detalja projekta "Markica zdravlja" koju je jutros predstavio kandidat za gradonačelnika Zagreba Herman Vukušić, a radi se o višesadržajnom QR-kodu sa podacima o zdravstvenom statusu pojedinca. Osim korona-statusa, sadrž i i informacije poput kroničnih bolesti, antikoagulantne terapije, alergija, postojanje implantata, status donora, i ostale važne napomene. 

- Projekt je potpuno besplatan i njegova implementacija ne zahtjeva nikakva sredstva. Stranka 'Agrameri' se zalaže da sva testiranja na antitijela, koja bi potvrđivala status imunosti na koronavirus, za Zagrepčane budu besplatna", rekao je Vukušić danas na konferenciji za novinare. Takva markica ne bi značila nikakvu aplikaciju za praćenje kretanja građana niti zahtjev za unošenje bilo kakvih podataka koji već nisu sadržani u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu, istaknuo je.

- Status imunosti na Covid-19 virus obavljao bi se po naputku i kada to odredi liječnik primarne zdravstvene zaštite mjerenjem broja antitijela (PCR test) a koje bi za građane grada Zagreba trebao subvencionirati sam grad - kažu u stranci. 

Goran Lazić, koji je autor projekta "Markica zdravlja" u suradnji sa tvrtkom MCS, rekao je da očitanje markice u digitalnom ili tiskanom obliku ne zahtjeva nikakve dodatne financijske investicije u smislu e-čitača, već se ona može očitati s bilo kojeg pametnog telefona. Istaknuo je kako se time podaci mogu dobiti sekundi, dok se npr. na objedinjenim hitnim bolničkim prijemima, bez obzira na stanje svjesnosti pacijenta, prikupljaju oko 64 minute. Smatra i kako bi bilo idealno da svaki građanin na svojoj zdravstvenoj iskaznici, ili bilo kojem drugom identifikacijskom dokumentu, ima nalijepljen QR kod s kojeg se može pristupiti podacima.

Da treba što prije ostvariti projekt "Markice zdravlja" smatra i pulmolog Saša Srića obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, koja se i dalje rapidno pogoršava. Napomenuvši kako cijepljenje protiv koronavirusa ide dosta sporo, Srića je upozorio da u trećem valu pandemije sve veći broj mladih ljudi obolijeva i završava na respiratoru.    

Komentara 5

GR
gravitacija
14:39 26.03.2021.

Ja od sutra počinjem nositi žutu traku na nadlaktici tako da me se može zaobilaziti jer nisam cijepljen i spadam u rizičnu skupinu.

Avatar SMECHAR
SMECHAR
20:44 26.03.2021.

Što smo mi životinje u boksovima? Te koji pokušavaju progurati ovakve nacističke ideje treba markirati i uvesti u policijsku evidenciju.

VI
vibrator
16:22 26.03.2021.

Spalite osobne, zdravstvene, bankovne i sl kartice. Mobitele posebno. Nitko vam ništa ne može. Today the European Commission is proposing to create a Digital Green Certificate to facilitate safe free movement inside the EU during the COVID-19 pandemic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije