Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robotika

“A što želimo u životu? Izmišljati puno korisnih robota”

30.01.2016., Zagreb - U Osnovnoj skoli Matije Gupca odrzan je 9. Robokup - natjecanje mladih roboticara za ucenike osnovnih skola.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
01.02.2016.
u 08:44

Na Robokupu su se natjecali učenici viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske

Da djeca više ne uživaju samo u igri s videoigricama i robotima već da im je sve zanimljivije i njihovo sastavljanje i programiranje potvrdilo je i ovogodišnje natjecanje učenika u robotici.

Njih 90 podijeljenih u 30 timova u subotu se natjecalo u dvorani Osnovne škole Matije Gupca na Knežiji, a zadatak im je bio izraditi i programirati na računalu robota koji je morao pronaći metu i srušiti je ping pong lopticom.

Vole ih i cure i dečki

– Nije nam teško jer se time bavimo već duže vrijeme. Zabavno je, svatko radi jedan dio i na kraju pobjeđujemo kao tim - kazali su Paula, Luka i Nikola iz 7. razreda OŠ Vukomerec. Dodali su da u školi imaju izvannastavni predmet iz robotike koji obožavaju i cure i dečki te da bi se izmišljanjem raznih robota i korisnih uređaja željeli baviti i kasnije u životu.

–Nismo još doma počeli praviti neke korisne stvari no doći će vrijeme i za to - složili su se učenici.

Bojan Floriani iz Hrvatske zajednice tehničke kulture koja je organizator već devetog Robokupa pojasnio je da je riječ o ekipnom natjecanju učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske.

–Učenici se za ovo natjecanje pripremaju cijele godine, a preko ljeta organiziramo i ljetnu školu. Ipak, u mnogim školama robotika još nije zastupljena kao izvannastavni predmet jer nema dovoljne podrške ravnatelja i educiranih nastavnika - kazao je Floriani.

Razvoj logike i matematike

Uz učenike, natjecala su se i djeca vrtićke dobi i mlađih osnovnoškolaca koji su odmjerili vještinu u vožnji autića na daljinski upravljač. Tako su organizirano u posjet stigli vrtićanci iz dječjeg vrtića Zvončić.

–U vrtiću imamo prilagođene radionice robotike gdje djeca razvijaju logiku i matematiku čime ih učimo osnovnom programiranju - kazala je odgajateljica Silvana Štrok. U sklopu natjecanja organizirana je i radionica za djecu s Downovim sindromom koja su sastavljala robote uz pomoć članova iz Zajednice tehničke kulture. Predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom Dinka Vuković kazala je da su djeca oduševljena što im se pruža mogućnost da se okušaju u spajanju robota.

– Lijepo je da su nas pozvali da im se pridružimo i da se i naša djeca okušaju u zahtjevnim zadacima - kazala je Vuković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije