Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako rade eOpažaji

95% prijava je za parkiranje, ali se krivci ne mogu kazniti

prekršaji
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
28.02.2016.
u 13:00

U četiri su mjeseca putem aplikacije stigle 3763 pritužbe. Policija zaprimi 30-ak slika ili videa na dan. Prosljeđuje ih prometnim redarima, no oni počinitelje moraju sami “uhvatiti” na djelu

Susjedov kokot u mom je dvorištu! Žene su se posvađale nasred ulice i probudile me! U stanu na katu ispod mog pušta se glasna muzika! Takve i slične situacije, odnosno sve što Zagrepčani smatraju prekršajem, u posljednja su četiri mjeseca mogli anonimno prijaviti policiji, i to putem aplikacije na svom mobilnom telefonu.

Najčešće kod škola i vrtića

Fotografija ili videosnimka u samo tri kratka poteza postavlja se na eOpažaje, a onaj tko prijavljuje prekršaj ne mora navesti ni lokaciju na kojoj se nalazi.

– Pri fotografiranju je poželjno imati uključene geografske koordinate, a ako želi, građanin može upisati i komentar, odnosno opis događaja, te nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima koji zaprime poruku – objasnili su iz policije kako funkcioniraju eOpažaji, aplikacija na kojoj Zagrepčani dnevno prosječno prijave tridesetak prekršaja sugrađana. Svađe susjeda, džeparenja, krađe, uništavanje okoliša, šaranje po zgradama, prolazak na crveno svjetlo neke su od prijava na aplikaciji, na kojoj najveći broj žalbi zauzimaju one koje se odnose na – parkiranje.

Foto: Mateja Šobak

Foto: Mateja Šobak

– Na području Policijske uprave zagrebačke od listopada prošle godine zaprimili smo ukupno 3763 dojave, od kojih smo 2908 prihvatili, a odbili njih 857. Oko 95 posto dojava odnosi se na promet u mirovanju, a prosljeđujemo ih mjerodavnim tijelima na daljnji postupak – objasnili su iz PU te dodali kako Zagrepčani najčešće nepropisno parkiraju pokraj škola i vrtića, a sve prekršaje takvog tipa rješava prometno redarstvo. Oni, međutim, na temelju fotografije i prijave građana, objašnjavaju, prekršitelje kazniti – ne mogu.

Dokaz na sudu

– Policija nam šalje sve prijave koje dobije putem aplikacije i to je odličan način njihova umrežavanja s nama. No, mi ne možemo samo na temelju tuđe fotografije naknadno prekršitelju napisati kaznu – kazao je čelnik prometnih redara Mate Kraljević. Međutim, dodao je, postoji način na koji redari ipak mogu “doskočiti” onima koje sugrađani prijave da ne poštuju prometna pravila, primjerice parkiraju na zelenoj površini.

– Na lokaciju gdje se češće radi određeni prekršaj šaljemo prometnog redara – objasnio je Kraljević.

Što se tiče samih korisnika aplikacije, kritike na eOpažaje uglavnom su pozitivne.

– Kratki video, primjerice, džeparenja nije odličan samo za prijavu policiji, već i kasnije kao dokaz na sudu. Što aplikaciju čini fenomenalnom – jedan je to od komentara. Ali kao što je to u svim slučajevima, i kod eOpažaja ima skeptika.

– Uvijek ima onih koji će stajati na ulici i jedva dočekati da se netko parkira na pločnik kako bi ga brzo prijavili. Cinkeri – komentiraju protivnici ovakve vrste prijava policiji na internetskim stranicama s kojih se eOpažaji “skidaju” na mobilne uređaje.

Komentara 9

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
20:50 28.02.2016.

Hm, nije loše, ali komunalni redari više vole ganjati nepropisno parkirane aute sa zgodnim kokama u centru oko Bogovićeve i onda se upucavati, a policajci vole pijance kojima mogu uzeti iz novčanika ono što je ostalo od pijanke. Dakle, u tom segmentu treba promjeniti kadar, a video nadzor, koliko god bio atak na privatnost treba podržati, jer ovo što napušeni vandali rade od centra grada, što se tiče grafita je terorizam. Ako klinjo ima 100 kuna za sprej i plus toga za pušu ili šišu, valjda tata ima 2000 kuna za globu.

TH
than
22:53 28.02.2016.

Dobro ovo prometni redari, ali gdje su komunalni (valjda samo oko centra borave, da ne izadju previse daleko od ureda). Tu kod mene secu bez vezica (naravno niti jedan nema brnjicu, cak i oni koji spadaju pod opasne pse, mada su na vezici) i njemacki ovcari i pit bullovi, bojis se dijete izvesti. A i ovi naporni pekinezeri koji se zalete sa 200 metara, laju sve u 16, a onda kada se priblize stanu...., a drekece preskacem.

MA
malaplava
20:28 28.02.2016.

anonimno malo sutra nemojte lagati ljude,imaju lokaciju uređaja,znaju na koji uređaj je skinuta aplikacija,IMEI uređaja,broj koji se koristi..na internetu je sve kao na dlanu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije