Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Wall Street: Val loših vijesti srušio cijene dionica

11.11.2008.
u 08:09

Na Wall Streetu u ponedjeljak cijene dionica su pale jer je nakon niza loših vijesti iz američkoga korporativnog sektora splasnuo entuzijazam ulagača izazvan najavom poticanja kineskog gospodarstva s gotovo 600 milijarda dolara.

Indeks Dow Jones pao je 73 boda ili 0,82 posto, na 8870 bodova, dok je indeks S&P potonuo 1,27 posto, na 919 bodova. Indeks Nasdaq izgubio je, pak, 1,86 posto, zaronivši na 1616 bodova.

Vodeći indeksi porasli su na početku jučerašnjeg trgovanja reagirajući na najavu paketa mjera kineske vlade za poticanje gospodarstva, vrijednog 586 milijarda dolara, što bi moglo biti dobro za američke kompanije koje posluju u Kini, kao što su Caterpillar i General Electric.

No, ulagače je ubrzo pokolebao niz loših vijesti, počevši od smanjenje preporuka za dionice General Motorsa. Smatrajući da će razina gotovine GM-a pasti ispod 11 milijarda dolara, koliko mu je minimalno potrebno da bi normalno poslovao u prvom tromjesečju iduće godine, nekoliko uglednih analitičara smanjilo je preporuke i ciljane cijene dionice najvećega američkog proizvođača automobila.

Tako je analitičar Barclaysa smanjio ciljanu cijenu dionice GM-a na 1 dolar, dok je Deutsche banka procijenila da je dionica GM-a - bezvrijedna. Čak ako vlada i spasi GM od bankrota, a uprava tvrtke već tjednima lobira u Washingtonu kako bi dobila financijsku pomoć potrebnu za opstanak, to će se postići samo uz značajne štete za postojeće dioničare, objašnjavaju analitičari.

Stoga je cijena dionice GM-a jučer pala 24 posto, na 3,3 dolara, što je njezina najniža razina od 1946. godine. Dionica Forda pojeftinila je, pak, 4,5 posto, na 1,9 dolara.

Na meti analitičara našao se i Goldman Sachs. Analitičari Barclaysa procjenjuju da je ta banka u proteklom tromjesečju poslovala s gubitkom, po prvi puta u svojoj povijesti, zbog snažnog pada cijena dionica na burzi. Cijena dionice Goldmana pala je 8,5 posto.

Financijski sektor našao se pod pritiskom i zbog vijesti da su troškovi spašavanja American International Group dosegnuli 150 milijarda dolara. Pitanje je koliko će još vlada potrošiti na sanaciju najvećeg američkog osiguravatelja, s obzirom na to da je AIG u proteklom tromjesečju ostvario gubitak od gotovo 25 milijarda dolara.

Ulagače je šokirala i vijest da je pred propašću Circuit City Stores. Naime, taj trgovački lanac elektroničke opreme zatražio je od vlasti zaštitu od stečaja kako bi hitno proveo reorganizaciju poslovanja u nadi da će mu prihodi od predstojeće blagdanske sezone omogućiti opstanak. Cijena dionice Circuit Cityja strmoglavila se 60 posto, na 10 centa.

- Na tržište stiže niz loših vijesti pa je sasvim normalno što su ulagači nervozni. I to neće završiti sutra, potrajat će još neko vrijeme - kaže Kurt Brunner, menadžer u tvrtki Swarthmore Group.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks osvojio je 0,89 posto, dosegnuvši 4.403 boda, dok je DAX indeks Frankfurtske burze porastao 1,7 posto, na 5025 bodova.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?