Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Wall Street: Paulson i novi tsunami loših vijesti srušili cijene

13.11.2008.
u 07:36

Cijene dionica na Wall Streetu oštro su pale u srijedu, već treći dan zaredom, nakon novog vala loših vijesti iz kompanija i banaka i neočekivanog zaokreta američke vlade u načinu sanacije financijskog sustava.

Dow Jones indeks potonuo je 411 bodova ili 4,73 posto, na 8282 boda, a indeks S&P strmoglavio se 5,19 posto, na 852 boda. Indeks Nasdaq izgubio je, pak, 5,17 posto i zaronio na 1499 bodova, najnižu razinu od svibnja 2003. godine.

U posljednja tri dana cijene dionica neprestano tonu, pa su na vrijednosti izgubile otprilike 1000 milijardi dolara, sudeći po padu indeksa Dow Jones Wilshire 5000 koji sadrži gotovo sve dionice u SAD-u.

Od samog početka jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica padale, no prava rasprodaja uslijedila je nakon izjave ministra financija Henryja Paulsona da vlada odustaje od otkupa loših kredita u financijskim institucijama i da će umjesto toga kupovati udjele u bankama kako bi izravnim investicijama pokušala normalizirati situaciju na međubankarskom kreditnom tržištu.

Premda se analitičari slažu da je taj pristup učinkovitiji i brži, izjava Paulsona uznemirila je ulagače jer je ministar još nedavno, prilikom donošenja 700 milijardi dolara vrijednog zakona o sanaciji banaka, inzistirao na modelu otkupa loših kredita.

- To su trebali odmah napraviti jer je to brži i učinkovitiji način. Prvo treba osigurati opstanak banaka, a onda se pobrinuti za loše kredite. No, nakon ovog preokreta postavlja se pitanje znaju li u ministarstvu što rade, a to je uznemirilo ulagače - kaže Matt King, strateg u tvrtki Bell Investments Advisors.

Da je to ulagače uznemirilo, pokazuje i skok indeksa VIX Chichaške burze opcija, poznatog kao "indeks straha", za 8,2 posto, na 66,5 bodova, najvišu razinu od kraja listopada, kada je na tržištu vladala prava panika.

Nakon Paulsonove izjave, snažno su pale cijene dionica u financijskom sektoru, a među najvećim je gubitnicama bila dionica jedne od najvećih američkih banaka Citigroupa, kojoj je cijena pala više od 10 posto, zaronivši, prvi put u povijesti, ispod razine od 10 dolara.

Još je više, čak 15 posto, potonula cijena dionice Morgan Stanleyja, nakon što je ta banka najavila otpuštanje 10 posto zaposlenih u odjelu institucionalnih vrijednosnica, što je inače njezin najjači odjel koji pokriva sve, od investicijskog bankarstva, do trgovanja dionicama.

Snažno je, 10,5 posto, pala i cijena American Expressa nakon vijesti da će, nakon što je taj izdavač kreditnih kartica dobio odobrenje od Feda da se transformira u banku, zatražiti pomoć od vlade od oko 3,5 milijardi dolara, što upozorava na financijske probleme četvrtog po veličini američkog izdavača kartica.

Uz to, tržište je zapljusnuo novi val loših vijesti koje upozoravaju na drastičan pad potrošnje Amerikanaca. Tako je trgovački lanac Macy's izvijestio da je u trećem kvartalu poslovao s gubitkom od 44 milijuna dolara i da mu je prodaja pala za više od 7 posto. Najveći američki trgovački lanac elektroničkom opremom Best Buy smanjio je, pak, procjene svojih poslovnih rezultata u 2009. godini zbog toga što očekuje daljnji pad potrošnje. Cijena dionice Macy'sa potonula je više od 11, a Best Buya oko 8 posto.

Zbog daljnjeg pada cijene nafte, pojeftinile su i dionice u energetskom sektoru. Cijena Chevrona pala je 8,5 posto, a Exxon Mobila više od 5 posto.

Među rijetkim dobitnicima bio je jučer automobilski sektor jer se ulagači nadaju da će već idući tjedan američki Kongres odobriti financijsku pomoć najvećim proizvođačima automobila, koja bi im osigurala opstanak. Zbog toga cijena dionice General Motorsa porasla je 5,5, a Forda 2,2 posto.

No, kraj valu loših vijesti nije došao ni nakon zatvaranja Wall Streeta. Naime, najveći svjetski proizvođač čipova Intel upozorio je sinoć da će njegovi prihodi u četvrtom tromjesečju biti oko 14 posto manji nego što se planiralo, zbog pada potražnje za kompjutorskim čipovima.

- Jednostavno, čini se da ovom valu loših vijesti nema kraja. Rasprodaja ne prestaje - rezignirano zaključuje Anton Schultz, menadžer u fondu Burnham Financial Industries.

I na europskim su burzama u srijedu cijene dionica oštro pale. Londonski indeks FTSE pao je 1,5 posto, na 4182 boda, a indeks Frankfurtske burze DAX potonuo je2,9 posto, na 4.620 bodova.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?