Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPORAVAK GOSPODARSTVA Nove mjere Ekonomskog vijeća

Vraćaju se fiksne trošarine na benzin?

17.12.2008.
u 20:18

Tek prihvaćeni državni poračun mogao bi se promijeniti i prije službenog rebalansa. Dio mjera koje pojedini članovi Ekonomskog vijeća predlažu Vladi u sklopu budućeg paketa za pomoć gospodarstvu pred očekivanim naletom krize odnosi se, naime, i na preraspodjelu novca za povećanje plaća u državnim službama.

Opet pregovori
Paket mjera za pomoć gospodarstvu mora, prema mišljenju stručnjaka, sadržati i fond za eventualne financijske injekcije hrvatskim tvrtkama. Taj financijski fond trebao bi prije svega spriječiti gašenje radnih mjesta, na primjer u izvoznoj industriji koja ima tržište, ali se našla u teškoćama zbog smanjenja narudžaba.

Šuker: Naučili smo transparentije upravljati državnim novcem

Kamate će pasti u prvom kvartalu 2009.

– Hrvatski je kreditni rejting samo malo bolji od mađarskog, a lošiji od češkog i poljskog. Svaki zarađeni euro može pomoći da se lakše dobije novi kredit ili refinancira stari – upozorava dr. Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb. U Ekonomskom vijeću zato se procjenjuje da će se vrlo brzo obnoviti socijalni dijalog, ali sada s težištem na intervencije za spas radnih mjesta. Sindikati koji nisu podržali zamrzavanje plaća vrlo brzo će uvidjeti da je to bilo na štetu njihova članstva jer sada u proračunu za očuvanje njihovih radnih mjesta novca praktično nema. U Vijeću stoga predlažu da se od 1,7 milijardi za povećanje plaća iduće godine samo 700 milijuna utroši za to, a milijarda kuna da ostane za očuvanje radnih mjesta.

Još beneficija ulagačima
S obzirom na pad proračunskih prihoda, neki stručnjaci smatraju kako je došlo vrijeme za ponovno uvođenje fiksnih trošarina na naftne derivate. Uz nisku cijenu nafte, s plivajućim trošarinama država previše gubi. Ako ni to ne uspije, morat će se tražiti drugi porezni prihodi, poput trošarina na telekomunikacije. Država bi, smatra se, morala učiniti sve za povećanje priljeva kapitala, uključujući i nove beneficije ulagačima. A u tu svrhu, smatra se među stručnjacima iz Vijeća, dobro će doći i liberalizacija tržišta nekretnina za strance koja stupa na snagu u veljači 2009.




MMF upozorava na nemire i nasilje

I direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn pozvao je vlade na donošenje snažnijih mjera za obuzdavanje ekonomske krize i jačanje lokalnoga gospodarstva. Nepoduzimanje takvih mjera, prenosi Glas Amerike, moglo bi uzrokovati nemire i nasilje, rekao je prvi čovjek MMF-a na jednom stručnom skupu u Španjolskoj. Stimulativan paket koji je donijela Europska unija, dodao je, neće biti dovoljan.

Želite prijaviti greške?