Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ante Mandić uvršten među 30 najboljih poduzetnika u Europskoj uniji

‘Voditi firmu je kao rafting’

05.05.2009.
u 19:12

U sklopu Tjedna malog i srednjeg poduzetništva (SME Week) danas se u Bruxellesu predstavio Ante Mandić, predsjednik uprave zagrebačke tvrtke IN2, specijalizirane za razvoj softverskih rješenja po narudžbi te razvoj i primjenu velikih i složenih informatičkih sustava.

Mandić je odabran kao jedan od 33 poduzetnika iz europskih zemalja koje je EK probrao između više od 300 kandidata kao ogledne primjere uspješnih poduzetnika. Svi su oni svoja dostignuća predstavili posjetiteljima u sklopu događaja SME Experience, kojim se želi potaknuti razvoj poduzetništva u Europi.

Uspjeh - plod smjelosti
– Poduzetnici su oni koji preuzimaju inicijativu i pretvaraju ideje u akciju. Takvih ljudi Europa nema dovoljno – rekao je Günter Verheugen, dopredsjednik EK-a zadužen za poduzetništvo i industriju. Mandić je svoje iskustvo predstavio kroz moto “Uspjeh je plod smjelosti”. Odgovarajući na pitanje kako je došao na ideju za pokretanje biznisa, Mandić je rekao kako to nije bila toliko ideja koliko nužnost.

– Kad se Jugoslavija raspala, ostao sam bez posla i upao u teškoće. Stoga sam svoj hobi, informatiku, pretvorio u posao i krenuo raditi. Kao najveći izazov izdvojio je probleme vezane uz brzi rast, osobito one koji se događaju nakon što tvrtka naraste na više od 100 zaposlenika.

– Nagle promjene poslovnog okruženja tipične su za zemlje u tranziciji. Stoga upravljanje tvrtkom više podsjeća na rafting nego na jedrenje. Na pitanje što bi poručio onima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa, Mandić je rekao: – Jednostavno napravite to. Ako imate volje i smjelosti, možete pobijediti izglede koji su protiv vas. Važno je uvijek imati na umu da trenutačni neuspjeh ne znači automatski i kraj, i tako ćete prebroditi i teška vremena.

Sretan zbog softverske
U razgovoru za Večernji list, Mandić je izrazio zadovoljstvo što Hrvatsku u Bruxellesu reprezentira upravo softverska industrija, između različitih poduzetničkih djelatnosti.

U ostalim zemljama izabrani su uglavnom predstavnici tradicionalnih industrija, s iznimkom Srbije, iz koje je također odabrana predstavnica softverske industrije.

Želite prijaviti greške?