Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenadna ponuda

Zvonko Zubak nudi Hrvatskoj 12 Miragea 2000 za samo 75,9 mil. $

Foto: VL
1/12
23.06.2019.
u 21:09

Prvi zrakoplovi stigli bi već 2019., nakon produljenja životnog vijeka za 2000 sati, cijena uključuje i obuku 5 pilota, inženjera i tehničara

Spreman sam pomoći Hrvatskoj svojim iskustvom i nudim brzu, isplativu i realnu nabavu eskadrile borbenih zrakoplova, Miragea 2000 u izvrsnom stanju po ukupnoj cijeni od – 75,9 milijuna američkih dolara za 12 zrakoplova – kaže za Večernji list Zvonko Zubak.

Ponuda zvuči senzacionalno s obzirom na to da se Hrvatska već godinama muči s nabavom eskadrile i s obzirom na to da MORH nije uspio nabaviti izraelske F-16 Barake po cijeni od 500 milijuna dolara zbog protivljenja SAD-a. Sada Vlada nastoji reorganizirati nabavu i pokrenuti izravne pregovore sa Sjedinjenim Državama i švedskim SAAB-om o nabavi F-16 ili JAS-39 Gripena.

Foto: VLm

Zubakova ponuda dolazi “kao grom iz vedra neba”. I da je riječ o nekome drugom, tako povoljna izazvala bi nevjericu, no kada je Zubak u pitanju, činjenica jest da se već dokazao kao svjetski trgovac oružjem, a Hrvatska još pamti da je HRZ naoružao u ratnim i uvjetima embarga s po nekoliko eskadrila MiG-ova 21, borbenim eskadrilama helikoptera Mi-24, transportnim Mi-8 i Mi-17, s ukupno 53 letjelice!

Foto: VLm

Avioni operabilni

Početkom lipnja Zubak je svoju ponudu poslao na četiri adrese – premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ministru obrane Damiru Krstičeviću i načelniku GS OSRH generalu Mirku Šundovu. U svojoj ponudi Zubak nudi konkretnu pomoć u kupnji 12 aviona Mirage C od države Brazil. Avioni su, kaže, IV. generacije, NATO kompatibilni, proizvedeni 1984. s preostalim resursom od 150 do 200 od ukupno 6000 sati leta. Zadnji je let na njima bio 2014., nakon čega su konzervirani i spremljeni u hangare. Zubak se osobno uvjerio u izvrsno stanje aviona, što su mu uvidom potvrdili i zaposlenici francuskog proizvođača DASSAULT-a. Nudi i rok otplate od sedam godina uz godišnju kamatu od 1,2 posto.

Ponuda sadrži 10 jednosjeda i dva dvosjeda te produljenje životnog vijeka za 2000 sati leta po avionu ili 15 godina do kraja isteka vremenske eksploatacije (do 2034.). Jamči stalnu operabilnost eskadrile od 75 posto. Uz ponudu idu i set pričuvnih dijelova, oprema za održavanje i alati, obuka petorice pilota (35 sati naleta) te obuka inženjera i tehničara. Nudi i borbeni komplet bombi i raketa srednjeg i malog dometa po cijeni od 1,4 milijuna dolara po avionu. Avioni bi bili operativni i raspoloživi Republici Hrvatskoj za najdulje osam mjeseci od trenutka potpisivanja ugovora, a prva dva, tri aviona stigla bi već za tri, četiri mjeseca, posljednji u siječnju 2020.

Ako bi Hrvatska željela modernizaciju tih aviona na razinu najmodernijeg Miragea 2000-5, s novim radarom većeg dosega, s glass cockpitom, head up displayem i naoružanjima većeg dosega, vrijednost eskadrile je 139,9 milijuna dolara. Zubak napominje da su stručnjaci DASSAULT-a potvrdili da su avioni funkcionalni i bez modernizacije. U dopisu Vladi ističe da Hrvatska nema vremena godinama čekati rješenje, stoga što je HRZ spao na samo od 10 do 15 aktivnih borbenih pilota. Podsjeća na referenciju jer je, osim letjelicama, HV naoružao i raketnim sustavom S-300, streljivom, protuoklopnim sustavima Fagot, raketama, bombama koje je, kako ističe, “nabavljao iz domoljubnih razloga po simboličnim cijenama”. Podsjeća da je MiG-ove 21 nabavljao za 700 tisuća dolara, a tržišna cijena za druge iznosila je 4,4 milijuna dolara. Na kraju kaže da je ponosan učinjenim u teškim ratnim uvjetima embarga te je sada motiviran istim razlozima.

Državnom i vojnom vrhu dao je kratko vrijeme za odgovor jer ima i druge kupce. Brazil se inače odlučio za konzerviranje ove eskadrile jer su pri kraju s montažom vlastite tvornice, gdje će proizvoditi zadnju inačicu švedskog Gripena E/F. Mirage 2000 prije nekoliko godina kupio je Pakistan, no kako se tom poslu protivila Indija, s kojom Brazil njeguje partnerstvo, prodaja je otkazana. Početkom 2019. godine, za Mirage je raspisan novi natječaj, javili su se, primjerice i Lockheed Martin i Sikorsky te Izraelci, no taj je natječaj Brazil poništio, a Zubak spretno uletio.

Foto: VLm

Ugovor država s državom?

U MORH-u ne žele službeno govoriti o ponudi za Mirage, kažu da će odluku prepustiti premijeru i predsjednici. Koliko se može saznati, djelatnici MORH-a obratili su se i Francuzima i Brazilcima radi provjere, te su zaključili da “sve nije baš tako kako Zubak kaže”.

Problem je, očito i u tomu što se MORH “zakleo” na ugovaranje po sistemu “država s državom”, a ne s posrednicima i tvrtkama. I premda je Zubak nabavio mnogo letjelica za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, u MORH-u odgovaraju da “nije više rat”. Ne paše im ni to što je Zubak tužio državu zbog neplaćanja raketnog sustava S-300, no taj spor traje već 20 godina.

– Ovu je ponudu doista teško odbiti, jedino nije ako je Republika Hrvatska već dogovorila posao, a avioni lete prema nama – kratko komentira Zvonko Zubak i podsjeća da će Hrvatska neke druge zrakoplove čekati barem od dvije do šest godina. Kaže da njegova Winsley Defence grupa ne traži od Hrvatske unaprijed ni centa, nego plaćanje kada svi slete i budu pregledani. Eskadrila koju on nudi za 75,9 mil. dolara “nije jeftina, ti zrakoplovi imaju godina, no tu nema nadogradnje troškova i posredništava, to je cijena koju dajem svojoj državi i neka svi vide koliko to doista košta”, poručuje Zubak.

>> Pogledajte video: Perešinov avion u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 191

EU
EURUSD
21:49 23.06.2019.

pa to je 500 milja kuna haha pa oni su planirali toloko u djep staviti, a ne platiti avione... e moj narode... kako nas kradu strašno

BA
BakaMraz
23:19 23.06.2019.

Nista od toga! Mito na cijenu od samo 75 mil. je za HDZ-ovce na vlasti kikiriki i zato ta ponuda nema sanse da uspije!

GV
golub Vaso
22:09 23.06.2019.

zvonko dragi kod tako jeftine robe nema mjesta za proviziju MSAN ministru, a ni Buzin nije oduševljen, dakle piši propalo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije