Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Zvonjava protiv crkve

11.11.2005.
u 18:03

Još jednom se na slučaju zagrebačkog naselja Travno potvrđuje besprizorna neobjektivnost, pa i pakost prema Katoličkoj crkvi i vjernicima koji u tom naselju žele napokon imati svoju crkvu. Štoviše, protivnici gradnje crkve u tamošnjem parku bezobzirno manipuliraju djecom, a da se na to ne osvrnu borci za ljudska prava koji rado dijele packe Crkvi, kao u ovom slučaju opet HHO. Kako i bi kad i Žarko Puhovski u svojoj izjavi koristi tu istu manipulaciju. No, hajdemo na početak.

Kad se radio Generalni urbanistički plan za Zagreb, i kad se o njemu raspravljalo, nije bilo, kažu upućeni, ni jedne ozbiljne primjedbe na mjesto koje je rezervirano za crkvu u tom naselju. Kako bi svima bilo jasno, park je veličine više od 29.000 četvornih metara, a crkveni prostor zauzet će samo 2100 četvornih metara, ili samo oko sedam posto površine, i to na samom njegovu rubu! Od toga na crkvu otpada samo 600, a na pastoralni centar 225 četvornih metara. I gdje tu nestaje cijeli park? Tko tu koga mulja? Usto, nema govora o tome da će djeca ostati bez mjesta za igranje, jer na tom dijelu parka uopće nema dječjih sadržaja. Za šetnju, pse i sve ostale aktivnosti ostaje 27.000 četvornih metara parka! Bit će srušena dva ili tri drveta, uz obećanje da će na svako srušeno biti posađena dva nova.

Puhovski kaže kako su arhitekti naselja zelenu površinu ostavili netaknutom za šetnju i rekreaciju građana. Tako je! Samo kad bi bio hrabar i kad bi priznao da ti isti arhitekti pod vodstvom Partije nigdje u Novom Zagrebu, koji , prema popisu iz 2001. godine, ima oko 114. 000 stanovnika, a neki kažu i znatno više, nisu našli mjesta ni za jednu crkvu, osim na rubu Sigeta.

Kad su svi već toliko grlati za svakojaka prava, što je inače neosporno legitimno, kako to da isti HHO, kad se već javio, ne upozorava i na prava onih građana koji su vjernici i koji žele u svome naselju konačno imati svoju crkvu? Zar su oni građani drugog reda? Već se tridesetak godina okupljaju u tek malo većem stanu, za aktivnosti imaju još garažu, a od pada komunizma za veće mise i događaje školsku dvoranu. I ne zaboravimo, župa ima oko deset tisuća vjernika!

S druge strane, protivnici se hvale peticijom od tri tisuće potpisa. No, postoje svjedoci koji tvrde da su se potpisi prikupljali i na tržnici u Utrini. Bilo bi je dobro vidjeti. Također bi policija trebala utvrditi tko je stavio dva metka u pismo glavnoj tamošnjoj aktivistici. Ili je to nečija podlost prema njoj ili je to nečija smišljena podvala kako bi protivnici dobili istaknuto mjesto u medijima i tako ostvarili svoje ciljeve. Sve je moguće!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije