Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vaš glas

Zvonimir Penava: Nadareni mladi umjetnici više ne crtaju ni grafite

penava
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.10.2014.
u 16:33

Od umjetnosti se danas ne može živjeti, ja tek životarim

Kao što imamo velik broj talentiranih mladih u svim vrstama sportova, tako ih imamo i u likovnosti, a često se zaboravlja da bi i oni također trebali moći izraziti svoju kreativnost. No, to ne mogu, a upravo su oni ti koji daju impuls, energiju, pozitivno osvještavanje svim ostalim stanovnicima u svakom vremenu i prostoru, pa i ovom teškom – kaže akademski slikar i grafičar Zvonimir Penava (38) iz Zagreba. Osobito što mladi danas jednostavno ne žele ili ne mogu, pritisnuti brigama o egzistenciji, razmišljati o tom važnom segmentu života. Zabrinjavajuće je, kaže Penava, što mladi danas čak ne oslikavaju zidove grafitima pa je i to znak nedostatka volje.

Upozorava da treba pronaći način kojim bi se potaknuli mladi jer oni stvaraju stvarni identitet i originalnost emocija, za razliku od onog što nam nudi poplava kineskih suvenira. Time bi svi bili na dobitku.

– Postoje prostori koje nitko ne koristi, a umjetnici bi ih sami uredili. U takvim bi prostorima umjetnici trebali raditi s mladima koji bi imali gdje pokazati svoje talente. Moramo poduzeti nešto da nam svi ne pobjegnu u inozemstvo i da se izbjegne situacija da neki kritičari govore kako je nešto lijepo iako to nije – kaže i dodaje kako je i u umjetnosti sve postalo odraz društva, a umjetnici su ti koji trebaju sačuvati identitet.

– Od umjetnosti se danas ne može živjeti, ja tek životarim, ali predloženim načinom mladi bi otvarali stvarni identitet i originalnost te prkosili kineskim suvenirima – kaže Penava.

>> U Galeriji Ružić: 'Ovdje možete reći bilo što

Komentara 1

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
21:25 25.10.2014.

Pa odi van radit ak ti tu nije dobro, uostalom čuo sam da su naši akademski soboslikari vani jako tražena roba, drlj brlj žvrlj, hi hi hi........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije