Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMINUO VLADO PRPIĆ

Zvali su ga legendom Velebita, postao je simbol planine koju je znao u dušu

Vlado Prpić Prpa
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/10
01.11.2019.
u 21:59

Prpić se već neko vrijeme borio sa zloćudnom bolesti, zbog čega je teško i hodao, pa su vjerojatno zdravstveni problemi koji su ga snašli na njegovom posljednjem planinarenju po voljenom Velebitu bili presudni da se nije uspio vratiti u svoju nastambu

Vlado Prpić Prpa, geolog i jedan od najvećih poznavatelja Velebita, planine na kojoj je živio posljednjih nekoliko godina, preminuo je u 75. godini.

Njegovo beživotno tijelo pronašli su članovi Hrvatske gorske službe spašavanja Gospić kilometar i pol od nastambe na Velebitu u kojoj je godinama živio daleko od civilizacije.

– Krenuli smo u potragu na poziv obitelji jer im se Vlado neko vrijeme nije javio. S obzirom na to da je bio zaljubljenik u Velebit, znalo se događati da po nekoliko dana ode u obilazak planine, no ovoga je puta bila riječ o nešto duljem izbivanju što je zabrinulo njegovu obitelj. Odmah smo se po dojavi uputili u planine i pronašli preminuloga – kazao nam je Josip Brozičević, pročelnik HGSS-a Gospić.

Prpić se već neko vrijeme borio sa zloćudnom bolesti, zbog čega je teško i hodao, pa su vjerojatno zdravstveni problemi koji su ga snašli na njegovom posljednjem planinarenju po voljenom Velebitu bili presudni da se nije uspio vratiti u svoju nastambu.

Vlado Prpić Prpa
1/15

Vlado Prpić Prpa zbog svoje je predanosti u istraživanju Velebita na kojem se rodio i kamo se, nakon života u Zagrebu, vratio, imao puno nadimaka; čovjek s planine, gorštak s Baških Oštarija, legenda Velebita, a svi su govorili o njegovoj velikoj strasti – proučavanju planine i života u njoj.

Bio je gotovo poput enciklopedije iz koje se moglo saznati sve o životu na planini; o velebitskim putevima, biljkama, životinjama. Pratio je i promjene vremena, mjerio visinu snijega.

Prpić je utemeljio i planinarsko društvo Prpa, a potom podignuo i planinarski dom, zapravo naselje od nekoliko bungalova koje je uredio na rubu oštarijskog polja gdje je bio domar.

– Dugo sam na Velebitu i znam sve kutke, sva sela, sve sam prošao i bez lažne skromnosti mogu reći da će teško ikad itko ovo prijeći. Prehodao sam sve uz obalu, sve doline, vrhove, putove, sela, gotovo sve biljke sam pronašao, snimio, zanimali su me nastanak i geologija planine. Sakupio sam puno iskustava, puno toga napisao. Objavljivali su moje tekstove u časopisu Priroda, imao sam svoju stranicu Flora Velebitica – pričao je svojedobno Vlado Prpić u medijima.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar ehlbert13
ehlbert13
04:53 02.11.2019.

Pocivaj u miru, legendo...

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
07:28 02.11.2019.

Lijep život u zagrljaju Velebita. Počivao u miru.

PA
PaterT
08:14 02.11.2019.

Prpa je odabrao zivjeti i umrijeti po svojem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije