Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERE Sumnjivi poslovi "najpopularnijeg" stečajnog upravitelja

Žužić do bogatstva uz podršku Paića

unu-zuzic-txt.jpg
import
20.10.2005.
u 20:23

USKOK je potvrdio da je u tijeku obrada nekih slučajeva vezanih uz stečajne postupke u kojima je stečajni upravitelj Marinko Paić, potvrđeno je jučer iz USKOK-a. Uz ime najpopularnijeg stečajnog upravitelja Marinka Paića, kojemu suci u Trgovačkom sudu u Zagrebu najčešće povjeravaju stečajeve u Zagrebu, veže se ime velikogoričkog tajkuna Željka Žužića.

Naime, Željko Žužić, jedan od 40 najbogatijih Hrvata te jedan od tri najveća proizvođača parketa u Europi, kupio je petrinjski Finel, Šavrić te Velkom u stečajnim postupcima koje je vodio upravo Marinko Paić. Prema nekim informacijama, Žužić je navodno bacio oko i na tvrtku Jedinstvo, čiji stečaj također vodi Paić.

- Osim pilane u Kušancu, koja je bespravno sagrađena, sve što ima, Žužić je kupio u stečajnim postupcima koje je vodio Paić kaže velikogorički dogradonačelnik Goran Beus Richembergh.

Zaokružiti carstvo
Velikogorička dogradonačelnica Vesna Fabijančić-Križanić jučer je obavijestila Držano odvjetništvo jer je M. Paić dopustio Žužiću da imovinu Velkoma stavi pod hipoteku kako bi od banke dobio kredit za kupnju tog poduzeća. A velikogorička koalicijska vlast prije mjesec i pol dana podigla je tužbu kojom želi osporiti, kako kažu, nezakonitu prodaju Velkoma tvrtki Solidum Žužić jer je Marinko Paić, tvrde, pogodovao kupcu Željku Žužiću.

Tonino Picula, gradonačelnik Velike Gorice, kaže da Željko Žužić želi zaokružiti svoje poslovne interese, a u tome mu pomaže Paić. Poveznica između onih koji gube i onih koji dobivaju upravo je Marinko Paić. No, sada je na redu Državno odvjetništvo da ispita Paićeve poteze. A da ne postoje oni koji Paiću daju posao, on ne bi mogao raditi to što radi zaključio je T. Picula.

Željko Žužić tvrdi pak da on nije mogao utjecati na to koji će stečajni upravitelj biti u tvrtkama koje je on kupio. Nisam ja kriv što je Marinko Paić bio stečajni upravitelj u firmama koje sam kupio. Godinu dana prije nego što je Finel otišao u stečaj kupio sam 75 posto njegovih dionica i već tada sam bio većinski dioničar. Za prodaju Finela bile su oglašene tri licitacije i ja sam se jedini javio na zadnju i kupio Finel kaže Žužić. Tvrtku Šavrić, kaže, kupio je na petoj licitaciji.

Bez kontrole
- Paić je već treći stečajni upravitelj u Velkomu, a ja sam se jedini javio na natječaj za kupnju tog poduzeća odbacuje optužbe Žužić o navodnoj sprezi s Marinkom Paićem. U stečajnim postupcima, očito, posve izostaje bilo kakva kontrola. Vjerovnici tako na području Zagreba nikad nisu zatražili reviziju nekog stečaja.

Nenad Šepić, sudac Visokoga trgovačkog suda, tvrdi i kako su mnoge tvrtke otišle u stečaj iako to zapravo nije bilo nužno jer su imale dovoljno kapitala. Prema njemu, u stečaj nisu morale otići banke Županjska, Glumina ni Gradska, kao ni Nama, Diona, pa ni velikogorički Velkom.

Sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Malenica, koja ni u jednom slučaju nije imenovala Marinka Paića za stečajnog upravitelja, kaže kako nije nikad dobivala naputke o tome koga da imenuje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije