Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽU PROMJENE

'Žuti prsluci' stigli u Hrvatsku. Ove subote očekuju se u tri velika grada

Prosvjed u Crnoj Gori
Foto: REUTERS
13.12.2018.
u 12:01

Iako je pokret u organizaciji stranke Slobodna Hrvatska ističu da su iz svojih zahtjeva maknuli sva ideološka obilježja i pozivaju sve građane RH da se pridruže pokretu 'Žutih prsluka', bez obzira na političko opredjeljenje

Nakon žestokih prosvjeda u Francuskoj, "Žuti prsluci" postali su simbol otpora prema vlasti i njihovih zakona. Ubrzo su se Francuskoj pridružile i susjedne države(Belgija, Italija, Njemačka), pitanje je bilo samo kada će se i u Hrvatskoj pojaviti Žuti prsluci, s obzirom pa su se pojavili prošli vikend i u Crnoj Gori.

Izgleda da bi to moglo biti već ove subote, gdje se najavljuje veliki prosvjed u čak tri grada Zagrebu, Rijeci i Puli, a počet će točno u 12 sati, javlja Fiuman.

Iako je pokret u organizaciji stranke Slobodna Hrvatska ističu da su iz svojih zahtjeva maknuli sva ideološka obilježja i pozivaju sve građane RH da se pridruže pokretu "Žutih prsluka", bez obzira na političko opredjeljenje.

Pripremili su 15 zahtjeva koje će uputiti Vladi, Saboru i drugim tijelima javne vlasti.

Prije svega traže da zakoni vrijede jednako za sve, žele ukinuti USKOK i traže osnivanje novog pravosudnog tijela za borbu protiv korupcije. Žele izmjene u nacionalnom zakonodavstvu i donošenje novog i pravednijeg Ovršnog zakona, također traže i ukidanje FINA-e i javnih bilježnica.

Po njihovom mišljenju minimalna plaća trebala bi iznositi 5000 kuna, a minimalna mirovina 3000 kuna, a ističu i kako bi se u mirovinu trebalo ići sa 60 godina života.

U zahtjevima je i socijalna pomoć, trošak školovanja na račun države, kao i univerzalna i solidarna medicinska skrb za sve. Traže i smanjenje PDV-a, a financiranje udruga, vjerskih zajednica i političkih stranaka žele izbaciti iz državnog proračuna.

"Pitka voda je temeljno ljudsko pravo", kažu u proglasu i dodaju kako je potrebno "utvrđivanje stvarnog i voljnog duga države", a u zahtjevima navodi se i politika zaštite vitalnih nacionalnih interesa: vode, šuma, rudnih bogatstva,...

Hoće li prosvjed uspjeti i okupiti dovoljan broj ljudi da bi se nešto promijenilo vidjet ćemo u subotu, točno u podne.

>> Pogledajte video s prosvjeda protiv HRT-a

Ključne riječi

Komentara 48

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
12:08 13.12.2018.

Molimo organizatore da se pokažu: imenom, prezimenom, stručnom spremom i životopisom, kako bi se mogli uvjeriti da iza "žutih prsluka" stoje radnici, a ne neradnici/paraziti/lijenčine tipa Pernara i kompanije. Hvala.

SA
samoborka
13:30 13.12.2018.

A organizatori "politicki neobojene" parade su imenima redom; Slavisa,Radisa,Jovan,Stevo,Rada, Dragana,Rajko..a u dzepu su im (slucajno dakako) autobusne karte iz smjera Beograda ili pak clanske iskaznice SDPa... Crveni tumori zamaskirani u zuto.

Avatar Urbani
Urbani
15:51 13.12.2018.

A "Fihrer Ivan Pernar, navijam za policiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije