Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sabor

Žustre svađe SDP-a i HDZ-a oko Programskog vijeća HRT-a

Stazić, Šeks
Foto: Pixsell
1/4
01.12.2010.
u 14:11

Prepucavanje je izazvao prijedlog Odbora za medije da se za člana Programskog vijeća HRT-a, na prijedlog parlamentarne većine, za preostali dio mandata imenuje Petra Lovrića.

Atmosferu u Saboru dodatno je zagrijalo međusobno prepucavanje SDP-ovih i HDZ-ovih zastupnika te prozivanje za opstrukciju Programskog vijeća HRT-a i kršenje Zakona o HRT-u. To je izazvao prijedlog Odbora za medije da se za člana Programskog vijeća HRT-a, na prijedlog parlamentarne većine, za preostali dio mandata imenuje Petra Lovrića.

Predsjednik Odbora Nenad Stazić (SDP) Lovrićevo imenovanje na prijedlog parlamentarne većine, koja je nedavno odbila oporbeni prijedlog da se u Vijeće izabere Vera Robić-Škarica, nazvao je lekcijom iz demokracije.

- Većina ovim izborom pokazuje svoju bahatost i nadmoćnost poručujući: "Baš nas briga za vaša manjinska prava, bit će kako mi hoćemo" - ustvrdio je Stazić i otišao korak dalje kazavši  za Lovrića da ima srednju stručnu spremu i da je bio "uklopničar". Ironično je dodao da ga to očito čini kvalificiranijim od Zorislava Antuna Petrovića, predsjednika TIH-a, koji se također prijavio na natječaj.

Reagirala je Sunčana Glavak (HDZ) upozorivši Stazića da diskriminira nekog samo zato što nema višu ili visoku stručnu spremu. Napomenula je da je Lovrića predložio HUP, da je bio sudionik Domovinskoga rata i aktivan je u braniteljskim udrugama te on ima svoje kvalifikacije.

I Frano Matušić (HDZ) kazao je da ne vjeruje da SDP-u smeta to što Lovrić ima srednju stručnu spremu jer, da im to smeta, ne bi Igor Dragovan bio glavni tajnik SDP-a s obzirom na to da i on ima samo srednju stručnu spremu.

SDP-ovi zastupnici optužili su HDZ da oporbi onemogućuje izbor njihova četiri člana Vijeća, a hadezeovci su uzvraćali da rad Vijeća opstruira upravo SDP ismijavajući kandidate koji se jave na natječaj.

Antun Vujić (SDP) optužio je HDZ da oporbu sprečava u ostvarenju njezina zakonskog prava da u HRT-ovo Programsko vijeće imenuje svoje kandidate, a o HDZ-ovu shvaćanju demokracije i neovisnosti medija, prema njegovim riječima, svjedoči činjenica da je, na dan kada ga je saborska većina predložila, Lovrić sudjelovao u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno".

- Sadašnji zakon ne dopušta takvo angažiranje - ustvrdio je Vujić.

- Bavite se lažnom demokracijom - poručio je esdepeovcima Krunoslav Markovinović (HDZ) ističući da "opstrukcija definitivno nije na strani parlamentarne većine". Obrušio se ponovno na Nenada Stazića prozvavši ga da mjesecima nije sazivao sjednice Odbora kojem predsjedava jer je išao na instrukcije kod Rade Šerbedžije očito ga zvati da postane član Programskog vijeća HRT-a.
- Naravno, tada bi Šerbedžija provodio volju Stazića i SDP-a - nastavio je Markovinović.

- Na Brijunima je Stazić Šerbedžiji malo prao, malo kuhao i pekao ćevape i tada nije bio na svom radnom mjestu. Tako je i ljetovao za sedam kuna po danu na Brijunima. Nije bio u Saboru, ali, Bože moj, takav je sustav i plaća ide, a Stazić i njegovi kolege po potrebi protiv toga rogobore - zaključio je Markovinović.

- Sad je potpuno jasno, jedan kroz jedan, da je HDZ odgovoran ne samo za kadrovsko stanje nego i za program i za recentne slučajeve cenzure koji su na sramotu HRT-a - ustvrdio je Goran Beus Richemberg (HNS).

Komentara 67

MA
marko53
15:00 01.12.2010.

Kako se može ljetovati za 7 kuna.Molim informacije .

AN
Antiflašist
15:18 01.12.2010.

Zaboravio sam dodati da bi bila jos jedna velika korist od ukidanja pretplate. Naime, vise ne bi bili prisilijeni gledati priseravanje debelo preplacenih laznih zvijezda i zvijezdica koje bi malo tanje kakile kad bi morali na trziste kao i svi mi ostali.

DI
dr-ivek
15:03 01.12.2010.

Neznam Čmarko kako se može ljetovati za 7 kuna, ali znam koga možeš pitati kako se ljetuje za 0 kuna i to na jahti \"Malo Vitra\". ;o)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije