Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD SUTRA BEZ MISA S VJERNICIMA

Župnika policajac zamolio da ne služi misu

Crkva svetog Blaža u Vodnjanu
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
19.03.2020.
u 11:07

Svete mise, slavlja, sakramentali, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju se do daljnjega, a mise će svećenici služiti bez vjernika.

Premda odluka Hrvatske biskupske konferencije o otkazivanju misnih slavlja s vjernicima stupa na snagu od sutra, župnici su se na terenu već danas počeli susretati s problemima jer je Krizni stožer objavio kako već od danas nema vjerskih okupljanja, pa je jednog župnika na vratima crkve dočekao policajac.

– Krenuo sam na jutarnju misu i na vratima crkve dočekao me policajac rekavši da imamo prijavljeno okupljanje. Ostao sam u čudu – rekao nam je župnik, čiji su podaci u redakciji, a skup tj. misu zacijelo je prijavio netko iz njegova mjesta i župe.

– Policajac je bio vrlo ljubazan i nimalo se ne mogu požaliti na njegovo ponašanje. Štoviše, vidio sam da mu je jako neugodno, ali me zamolio da se pridržavam uputa stožera. Zvao sam odmah biskupiju i nitko mi se još nije javio – priča nam župnik, dodajući kako župe još nisu dobile nikakve obavijesti o odluci HBK o posebnim mjerama te da je to trebalo učiniti još prošloga tjedna kako bi obavijestili vjernike na nedjeljnoj misi.

– Trebao sam to vjernicima reći u župnim obavijestima, jer kad ću ih vidjeti sljedeći puta? – s tugom nam je rekao taj župnik.
Također, doznajemo da sličnih problema ima u još nekoliko župa, pa svećenici među sobom komuniciraju u WhatsApp grupama i međusobno se konzultiraju.

Sličnih primjera ima u više župa u Hrvatskoj, pa nam se vjernici i župnici javljaju da im policija onemogućuje slavljenje misnih slavlja. U jednom zagrebačkom naselju, budući da nije bilo mise, župnik je odlučio samo pričestiti vjernike bez euharistijskog slavlja. Nakon pričesti oni su se razišli.

Također, svećenici javljaju kako je danas značajno povećan broj ljudi na ispovijedima jer je i ispovijed obuhvaćena mjerama HBK, pa se mnogi boje da se neće moći tradicionalno ispovjediti pred Uskrs.

Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, biskupi Hrvatske biskupske konferencije donose privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drukčije odluke. 

Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega. 

Svećenici će održavati svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“.

Biskupi pozivaju vjernike da obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. 

Crkve će za vrijeme trajanja epidemije biti otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti. Istodobno u crkvi smije biti prisutno najviše deset osoba, pazeći pritom da razmak između osoba bude barem dva metra. 

Crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija.

Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.  Vjernici se župnim uredima mogu obratiti isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.

– Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12) – ističu biskupi. 

Ključne riječi

Komentara 13

LE
Leonn
11:25 19.03.2020.

S ljubavlju, poniznošću i vjerničkom odanošću prihvatimo odluke naših biskupa, da ne nasjedamo raznim lažnim prorocima. Ovo su vremena izvrsna za njih i razne fanatike. Ne zaboravimo, vjera je ponajprije pitanje razuma. Budimo razumni, bez panike i crnila, pozvani smo u svijet unositi nadu. Neka nada ispuni vaša srca, niste sami” Nas Bog ne kažnjava jer on je Bog Ljubav.

Avatar essek22
essek22
11:32 19.03.2020.

Šta se ovaj župnik pravi lud? Zna se čiji su zakoni na području REPUBLIKE Hrvatske

Avatar comandante
comandante
12:00 19.03.2020.

pa zar župniku treba crtati? Dobiti će harač kada prodje opasnost, u čemu je problem? Koji dio mu nije jasan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije